UŽIVO DAN 91 ULTIMATUM: Vojnici traže hranu ili će preći kod proruskih snaga
Foto: AP

Na milost i nemilost

UŽIVO DAN 91 ULTIMATUM: Vojnici traže hranu ili će preći kod proruskih snaga

Planeta -
Obmanuti i prepušteni sami sebi, ukrajinski vojnici stacionirani u Donjeckoj oblasti zahtevaju od Kijeva pomoć

KIJEV - Ukrajinski vojnici stacionirani kod Kranoarmejska u Donjeckoj oblasti postavili su ultimatum svom generalštabu: ili će im u roku od tri dana poslati hranu i novac ili će oni blokirati saoraćaj i preći na stranu samoodbrane.

Vojnici se žale da ih je komanda ostavila na cedilu bez hrane i vode, javlja Itar-Tass.

"Konzerve i žito nemamo u čemu da kuvamo, a ne smemo u potragu za potrepštinama", kažu vojnici. Ne smeju ni u lov, jer bi odgovarali zbog trošenja bojeve municije.

Osim toga, od obećane plate od 2.700 grivni plaćeno im je svega 600.

"Stanovništvo nam donosi da jedemo", rekao je jedan vojnik. "Ne znam koga mi ovde čuvamo, izgleda sami sebe. Možemo to i kod kuće, ovde baš i ne moramo, ionako nas niko ne napada", kaže jedan vojnik.

Anders fog Rasmusen Foto Reuters
Anders fog Rasmusen Foto Reuters

15.07 - Generalni sekretar NATO Anders fog Rasmusen ne vidi dokaze da je Rusija počela da povlači svoje vojnike sa ukrajinske granice što je danas najavio ruski predsednik Vladimir Putin. "Nažalost, moram da kažem da nismo videli nijedan dokaz da je Rusija počela da povlači" svoje snage, rekao je Rasmusen na konferenciji za novinare.

14.28 - Nacionalna garda Ukrajine strijeljala je desetoricu vojnika koji su hteli da pređu na stranu samoodbrane Slavjanska, izjavila je portparol "narodnog gradonačelnika" Slavjanska Stela Horoševa. "Deset ukrajinskih vojnika htjelo je da pređe na našu stranu, ali ukrajinska garda, odnosno njihovi pretpostavljeni su ih strijeljali", rekla je Horoševa.

14.12 - Na teritoriji samoproglašene Donjecke Narodne Republike od juče su zabranjene sve akcije i specijalne operacije bez dozvole Saveta bezbednosti DNR. Zabrana je uvedena da bi se "izbeglo zaoštravanje situacije", a biće na snazi "do posebnog naređenja". Zabranjeno je takođe nošenje maski, odnosno svega što pokriva lice. U rukovodstvu federalista kažu da su te mere neophodne da bi se izbegao banditizam za vreme ratnih dejstava.

13.57 - OEBS je zatražio od v. d. ministra odbrane Ukrajine Arsena Avakova da odmah oslobodi ruske novinare, javlja RIA Noosti. Nacionalna garda zarobila je Olega Sidjakina i Marata Sajčenka, novinare ruskog TV kanala LajfNjuz, koji su izveštavali iz Donjecke oblasti. Intervenciju OEBS-a tražio je lično šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

13.25 - Na severu donjeckog regiona, u Slavjansku i Kramatorsku, u toku je vojna operacija, rekao je samoproglašeni lider Donjecke Narodne Republike Miroslav Rudenko. On je objasnio da su borbe eskalirale kada su ukrajinske jedinice pokušale da se probiju kroz redove samoodbrane.

13.15 - Pomoćnik generalnog sekretara UN za ljudska prava Ivan Šimonović izjavio je da se Ukrajina približava tački bez povratka. "Ja se plašim da se ta zemlja približava tački bez povratka ako hitno ne budu preduzete adekvatne i hitne mere", rekao je Šimonović.

13.10 - Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je povlačenje ruskih vojnika koji učestvuju u vežbama kod ukrajinske granice, a Moskva je od Kijeva zatražila da odmah povuče svoju vojsku sa istoka Ukrajine. "Vladimir Putin je naredio ministru odbrane da povuče sve vojnike u garnizone... zbog završetka vežbi", saopštio je Kremlj, prenele su ruske agencije. Rusija poziva da se "odmah prekinu represivne akcije i nasilje" u Ukrajini, kao i na povlačenje ukrajinske vojske, navodi se u saopštenju.

Snage samoodbrane Slavjanska Foto AP

12.32 - U granatiranju u okolini Slavjanska oštećen je gasovod i izazvan je požar, javile su agencije. Slavjansk je epicentar sukoba ukrajinskih vojnika i proruskih boraca koji su od početka krize u Ukrajini zauzeli više vladinih zgrada na istoku Ukrajaine i proglasili nezavisnost regiona Donjeck i Lugansk.

12.15 - Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovaraće sutra sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom o situaciji u Ukrajini, kratko je objavio Itar-tass.

12.05 - Ukrajinski predsednički kandidat Pjotr Porošenko promenio je svoju kampanju i apeluje na narod da ga izabere već u prvom krugu izbora 25. maja, javlja Kijev post. Ankete pokazuju da Porošenko tako ubedljivo prednjači ispred svojih kandidata da neće biti iznenađenje ako zaista pobedi u prvom krugu.

11.58 - Državni savet, privremeni parlament samoproglašene Luganske Narodne Republike, izabrao je predsednika LNR i premijera i odobrio Ustav, javlja Itar-Tass. Valerij Bolotov je predsednik LNR, odlučilo je 108 deputata iz svih gradova Luganske oblasti. Predsednik Skupštine (premijer) je Vasilij Nikitin, a ministar unutrašnjih poslova Jurij Ivakin.

11.35 - Ministar inostranih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer zatražio je da se prestane sa zaoštravanjem sankcija protiv Rusije, javlja Raša tudej. Štajnmajer je rekao da je uveren da Berlin treba da sarađuje s Moskvom kad je reč o ukrajinskoj krizi, a ne da ulazi u sukob. Šef nemačke diplomatije reagovao je na najavu svoje zemlje i Francuske da će pooštriti sankcije protiv Rusije ako predsednički izbori u Ukrajini ne proteknu kako se očekuje.

11.15 - Rusija će zbog dubokih nesuglasica u vezi sa Ukrajinom morati da razmotri svoje odnose sa Evropskom unijom i NATO, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov a prenose agencije. "Potrebno je podrobno razmotriti ove veze i zajedno sa našim partnerima iz EU i NATO mi pokušavamo da sprovedemo analizu kako bi bolje razumeli gde smo, gde se naše procene poklapaju a gde se ne slažemo", rekao je on tokom sastanka sa slovačkim kolegom Miroslavom Lajčakom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track