(VIDEO) EKSPLODIRALA MINA: Voda pomerila minsko polje kod Brčkog!
Foto: Printscreen Yt

Opasno

(VIDEO) EKSPLODIRALA MINA: Voda pomerila minsko polje kod Brčkog!

Planeta -
Na više lokacija gde se voda povukla pronađene su bombe, granate i oružje

SARAJEVO - Centar za uklanjanje mina Bosne i Hercegovine (BHMAC) raspolaže informacijama da je na području distrikta Brčko voda pomakla minsko polje i da je došlo do eksplozije jedne mine, pri čemu niko nije povređen.

Na više lokacija gde se voda povukla pronađene su bombe, granate i oružje, prenela je Fena.

Iz Centra apeluju na građane da, ukoliko uoče minsko eksplozivna sredstva, da ih obeleže improviziranim oznakama te da ih ne diraju i obaveste civilne zaštite, policiju, pripadnike oružanih snaga BiH ili timove BHMAC-a, saopšteno je iz Centra za uklanjanje mina u BiH.

Svi operativni timovi Centra prisutni su na poplavljenim područjima gde se voda povukla, s ciljem prikupljanja informacija o promenama granica minski sumnjive površine koje su prouzrokovale vodene bujice i klizišta.

Foto Printscreen yt
Foto Printscreen yt

Centar za uklanjanje mina BiH će uraditi procenu minski ugroženih područja zahvaćenih poplavama i procenu štete, a do kraja maja će biti izrađena lista minski najugroženijih lokacija i procena minske situacije na područjima pogođenim poplavama. Centru za uklanjanje mina BiH javljaju se organizacije za protivminsko delovanje koje nude pomoć u urgentnim situacijama i hitnim intervencijama deminiranja.

U petak će biti održan regionalni sastanak za humanitarno deminiranje na kome će se osnovati regionalni stručni tim za delovanje u kriznim situacijama na području Srbije, Hrvatske i BiH, navodi Fena. Na zahtev BHMAC-a tokom noći stiže belgijska prva pomoć u Bosnu i Hercegovinu - operativni tim Belgijske vojne akademije, koji dolazi kao podrška belgijskom timu za spasavanje i timu BHMAC-a, koji će danas bespilotnom letelicom snimiti područje Maglaja i Doboja.

Centar za uklanjanje mina u BiH upozorio je da su poplave pokrenule mine i odnele znakove kojima su bila obeležena opasna područja, pa se tako u Prijedoru posle povlačenja vode pojavio u dvorištu porodične kuće frižider pun bombi. Najugroženija područja od mina su, kako je upozoreno, Tuzlanski kanton, regije Doboja, Maglaja, Olova, Unsko sanskog-kantona i Bosanske Posavine koja su i najviše pogođena poplavama. Štab civilne zaštite Tuzlanskog kantona uputio je apel svim građanima uključenim u mehaničko čišćenje plavnih i nanosa klizišta da posebnu pažnju obrate na eventualnu pojavu neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Foto Printscreen yt
Foto Printscreen yt

To se posebno odnosi na područja u blizini nekadašnjih linija razgraničenja. Takođe, minska opasnost u velikoj meri je prisutna u slivovima reka Bosne, Spreče, Usore i Krivaje, upozorili su iz ovog štaba. Naime, kako je objašnjeno, usled poplava, vodene bujice i klizišta su pomerila pojedina minska polja i odnele znakove minske opasnosti.

Tako su, psole povlačenja vode, na tri mesta na području Prijedora locirana minsko-eksplozivna sredstva. U dvorište jedne kuće voda je donela frižider u kojem je devet bombi, u mestu Sredicama kod Prijedora locirana je jedna minobacačka granata, a u Bišćanima, gde se voda još nije povukla, uočena je plastična kanta u kojoj ima bombi i municije.

U dogovoru sa deminerima, sva locirana neeksplodirana ubojna sredstva biće uklonjena sutra u jutarnjim satima, objavio je "Dnevni avaz".

Pogledajte snimak ATV.

http://www.youtube.com/watch?v=e66KyfP5gKg#t=136

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja