Najnovije vesti

KRAJ NA VIDIKU: Porošenko miri Rusiju i Ukrajinu!
Foto: Fonet

Kralj čokolade nada za smirivanje krize

KRAJ NA VIDIKU: Porošenko miri Rusiju i Ukrajinu!

Planeta
07:50h
Novoizabrani predsednik najavio da će mu prioritet biti odlazak na istok zemlje kako bi se okončali rat i haos koji tamo vladaju

KIJEV - Legitimno glasanje.Novoizabrani predsednik Ukrajine Petro Porošenko najveća je nada za smirivanje teške krize koja već mesecima bukti u bivšoj republici SSSR. Kralj čokolade, koji je pobedio na jučerašnjim izborima osvojivši 55 odsto glasova, najavio je da će mu prioritet biti odlazak na istok zemlje kako bi se okončali rat i haos koji tamo vladaju, kao i okončanje dramatičnih odnosa koji vladaju između zvaničnog Kijeva i Moskve.Veliki doprinos- Sastanak sa Rusima biće održan krajem juna - rekao je Porošenko, dodavši da se lično poznaje sa predsednikom Putinom. Politički analitičar Predrag Simić istakao je za Kurir da je glasanjem za predsednika i izborom Porošenka dat odgovor na jedno od najspornijih pitanja, koje je stvaralo tenzije između Rusije i Ukrajine i koje bi moglo u znatnoj meri da doprinese smirivanju krize.- Rešen je problem legitimiteta koji je vladao od smene predsednika Viktora Janukoviča. Sad će problem tenzija s Moskvom zavisiti od Porošenkove veštine da demontira bombu koja otkucava u Ukrajini još od Majdana - rekao je Simić.

Simić: Rešenje će zavisiti od veštine da se demontira bomba koja otkucava još od Majdana
Simić: Rešenje će zavisiti od veštine da se demontira bomba koja otkucava još od Majdana

Međutim, prema njegovim rečima, i ako će verovatno doći do poboljšanja odnosa s Kremljem, zvanični Kijev neće priznati status poluostrva Krima, koji se otcepio od bivše republike SSSR i pripojio Rusiji. Međutim, gotovo je izvesno da će obe države morati da gledaju na tu situaciju s manje nervoze.Takođe, kralj čokolade verovatno će morati da učini neke ustupke i proruskim separatistima u istočnim ukrajinskim oblastima, gde su neredi i nasilje postali svakodnevica i gde oružane snage vode žestoke borbe sa snagama lokalne samoodbrane.- Federalizacija Ukrajine biće najverovatnije sledeći korak - poručio je Simić.Izborom Porošenka, kom je imperativ poboljšanje odnosa s Rusijom, Ukrajina će usporiti svoje planove približavanje Evropskoj uniji i Severnoatlantskoj alijansi.Odlaganje- Evrointegracije i NATO moraće da sačekaju bolje vreme u odnosima između Brisela i Moskve, koje će možda biti uskoro s obzirom na povlačenje ruske vojske s granice sa Ukrajinom - rekao je Simić.Inače, predsednička ovlašćenja u Ukrajini znatno su smanjena nakon što je predsednik Viktor Janukovič smenjen posle protesta na Majdanu.

REAGOVANJAFrank-Valter Štajnmajer šef nemačke diplomatijeRadujem što su oni održani u velikoj meri bez prolivanja krvi i radujem se što nema potrebe za drugim krugomViktor Janukovič svrgnuti predsednik UkrajinePoštujem izbor ukrajinskog naroda na predsedničkim izborima, ali je za legitimitet nužno i učešće stanovništva jugoistoka zemljeBarak Obama predsednik SADUkrajinski narod zaslužuje pohvale zbog učešća u predsedničkim izborima uprkos provokacijama i nasiljuSergej Lavrov, šef ruske diplomatijeSpremni smo da na osnovu izbora gradimo pragmatičan, ravnopravan dijalog s Ukrajinom na već postojećim osnovama

U skladu s normamaOEBS ČESTITAO UKRAJINI NA IZBORIMAOrganizacija za evropsku bezbednost i saradnju saopštila je da su predsednički izbori u Ukrajini bili u skladu s demokratskim normama. Međutim, OEBS je izrazio žaljenje što je veliki broj građana bio sprečen da glasa u Donjecku i Lugansku.

Nastavak vojne operacije na istoku bivše republike SSSRUKRAJINA NEĆE BITI POPUT SOMALIJENovoizabrani ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je juče u Kijevu da neće dozvoliti proruskim pobunjenicima da istok zemlje pretvore u Somaliju i založio se za nastavak antiterorističke operacije, sa nadom da će i zvanična Moskva podržati njegove postupke. Međutim, on je saopštio da će prihvatiti svaki referendum na istoku Ukrajine čim bude bio uspostavljen red.- Oni koji odbiju da polože oružje jesu teroristi, a mi ne pregovaramo s teroristima. Njihov cilj je da pretvore Donbas u Somaliju. Nikome neću dozvoliti da to uradi na teritoriji naše države - rekao je Porošenko na konferenciji za novinare.U skladu s tim, ukrajinske snage bombardovale su aerodrom u Donjecku na istoku zemlje gde je poslata jurišna avijacija, tri helikoptera i dva aviona.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja