SNOUDEN KONAČNO PROGOVORIO: Obučavan sam za špijuna, kao tajni agent radio sam svud po svetu!
Foto: Printscreen Youtube

Prvi intervju za američku TV

SNOUDEN KONAČNO PROGOVORIO: Obučavan sam za špijuna, kao tajni agent radio sam svud po svetu!

Planeta -
Bivši obaveštajac američke NSA dobio je azil u Rusiji u avgustu 2013, pošto je uzdrmao američki obaveštajni stablišment objavljivanjem niza poverljivih informacija o masovnoj špijunaži u SAD i nadgledanjem interneta

VAŠINGTON - Odbegli američki obaveštajac Edvard Snouden rekao je da je bio obučavan kao špijun i da je kao tajni agent radio u inostranstvu za obaveštajne agencije.

U prvom intervjuu za neki američki medij, Snouden je u izjavi za televiziju En-Bi-Si (NBC) opovrgao tvrdnje da je u svom poslu "jedva bio nižeg ranga", navodeći da je radio "na svim nivoima, od osnovnih stvari do vrhunskih".

Snouden, bivši obaveštajac američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), dobio je azil u Rusiji u avgustu 2013. godine, nakon što je uzdrmao američki obaveštajni establišment do srži objavljivanjem niza poverljivih informacija o masovnoj špijunaži u SAD i širom sveta nadgledanjem Internet i telekomunikacionih podataka.

Intervju sa Snoudenom urađen je prošle sedmice i danas će biti emitovan u celosti, dok su izvodi objavljeni juče, preneo je AFP. Snouden se u intervjuu branio od tvrdnji kojima se negira svoje špijunsko iskustvo, pre nego što je ukrao i objavio poverljiva dokumenta NSA.

http://www.youtube.com/watch?v=JGfxRb26YTI

"Obučavan sam kao špijun u tradicionalnom smislu i radio sam kao tajni agent u inostranstvu, pretvarajući se da radim neki drugi posao i to pod imenom koje nije moje", rekao je on. on je rekao da je radio tajno kao tehnički ekspert za CIA i NSA kao i za DIA. "Ja nisam radIo s ljudima niti vrbovao agente. Moj zadatak je bio da omogućim da sistem radi za SAD. I to sam radio na svim nivoima, počev od osnovnih poslova do vrhunskih. Tako da kad neko kaže da sam bio službenik nižeg ranga, da ne poznajem ono o čemu pričam, ja tvrdim da se to radi namerno da bi se dovelo u zabludu", rekao je Snouden.

Snouden je inače, u intervjuu za nemački magazin "Štern" najavio nova špijunska otkrića za Nemce i rekao da se on lično u američkoj obaveštajnoj službi NSA bavio komunikacijama sa Nemačkom. "Jasno rečeno-ustavna prava svakog građanina Nemačke povređena su", rekao je Snouden u intervjuu "Šternu", koji će u četvrtak biti objavljen i naglasio da je lično radio na sistemima nadgledanja."Ja znam kako ti sistemi tehnički funkcionišu i poznajem odgovarajuće linije", rekao je Snouden i dodao da će za njega biti čudno, ako poslanici nemačkog Bundestaga stvarno veruju da neće ništa novo moći da saznaju, ukoliko on sva svoja saznanja iznese.

"Nemačke obaveštajne službe rade "ruku pod ruku" sa Amrikancima.....očito se žele da i dalje zataškavaju činjenice koje bi izazvale uznemirenje javnosti....", rekao je Snouden i od nemačkih političara zatražio da se jasnije izražavaju o temi špijunaže i angažuju za zaštitu privatne sfere.

Snouden je, povodom isteka roka njegovog azila u Rusiji, takođe, rekao da bi se on rado zadržao neko vreme u Nemačkoj. Predsednik komisije Bundestaga za istraživanje američke špijunaže u Nemačkoj Klemens Bininger podneo je, samo nekoliko dana od konsititusanja tog parlamentarnog tela, u aprilu neopozivu ostavku na funkciju i obrazlažio svoj potez neslaganjem članova Komisije povodom mogućeg ispitivanja Snoudena.

Bininger je naveo da se još na konstitutivnoj sednici pokazalo da profesionalna saradnja svih političkih partija, zastupljenih u Bundestagu neće biti moguća i ocenio da bi koncentracija na Snoudena mogla da odvuče Komisiju na drugu stranu od stvarnog rada.

Opozicione partije su, međutim, zahtevale da se Snoudenovo saslušanje stavi u centar rada Komisije, dok je Bininger izražavao mišljenje kako Snouden više ne bi mogao puno da doprinese razjašnjenju situacije, jer je on informacije već podelio širom sveta. U američkoj aferi prisluškivanja Nemaca i njihovih političara ni sama Merkelova nije bila pošteđena, podsećaju mediji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track