LAVROV: Nema opravdanja za kaznenu operaciju ukrajinske vojske!
Foto: Rojter

Okončati krvoproliće i pokrenuti dijalog

LAVROV: Nema opravdanja za kaznenu operaciju ukrajinske vojske!

Planeta -
Lavrov je pozvao na preduzimanje "hitnih koraka za okončanje krvoprolića i pokretanja dijaloga..., između ostalog na temu dalekosežnih ustavnih reformi" u Ukrajini

BERLIN - Rusija smatra da nema opravdanja za ukrajinsku ofanzivu protiv pro-ruskih snaga na istoku Ukrajine i traži preduzimanje hitnih mera da bi se okončala ta sedmonedeljna "kaznena operacija", izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

On je u telefonskom razgovoru sa svojim nemačkim kolegom Frank-Valterom Štajnmajerom rekao da "ne može biti opravdanja za kaznene operacije".

Lavrov je pozvao na preduzimanje "hitnih koraka za okončanje krvoprolića i pokretanja dijaloga..., između ostalog na temu dalekosežnih ustavnih reformi" u Ukrajini, prenela je agencija AFP.

S druge strane, Nemačka vlada je pozvala Rusiju da pojača kontrolu svojih granica da bi se sprečilo da pro-ruski aktivisti ili oružje uđu u Ukrajinu, rekao je portparol Nemačke vlade Štefan Zajbert.

"Berlin očekuje da će Moskva, duž svoje granice sa Ukrajinom, sprečiti separatiste spremne na nasilje da se infiltriraju ili transportuju velike količine oružja", naveo je Zajbert novinarima, preneo je AFP.

Francuska agencija podseća da je portparol nemačkog ministarstva inostranih poslova Martin Šefer izrazio "sve veću zabrinutost" zbog sukoba u Donjeckom basenu u istočnoj Ukrajini, koje rastu u "žestini i intenzitetu", uz primetnu primenu nove vrste oružja od strane separatista.

"Videli smo to u poslednjih nekoliko dana na aerodromu Donjeck i nadamo se da će novo ukrajinsko rukovodstvo uspeti da situaciju tamo vrati pod kontrolu", rekao je Šefer.

On je naglasio potrebu da ukrajinske vojne snage poštuju "princip proporcionalnosti u svom odgovoru".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja