(VIDEO) SPIRALA ZLA: Čovek kome su kamenovali trudnu ženu, priznao da je zadavio prethodnu suprugu

Krvava "tradicija" u Pakistanu

(VIDEO) SPIRALA ZLA: Čovek kome su kamenovali trudnu ženu, priznao da je zadavio prethodnu suprugu

Planeta -
U delovima Pakistana, pretežno muslimanskoj državi sa 180 miliona stanovnika, od žena se očekuje da pristanu na ugovoreni brak, a odbijanje može da znači "ubistvo iz časti"

ISLAMABAD - Suprug Pakistanke, koju je, dok je bila u petom mesecu trudnoće, porodica kamenovala na smrt jer se udala protiv njihove volje, ubio je svoju prvu ženu, izjavio je on za Frans pres.

Farzana Igbal (25), kamenovana je i na smrt pretučena ispred zgrade Vrhovnog suda u Lahoreu, jer se udala za čoveka kog je volela, a kako je njen suprug kasnije izjavio, policija je mirno stajala i ništa nije učinila da je zaštiti.

Farzanu, rođenu Parvin, napalo je i ubilo više od 20 ljudi, među kojima su bili njen otac i brat.

Bestidan i brutalan način na koji je ubistvo izvedeno, usred dana, u centru drugog po veličini pakistanskog grada, izazvalo je bes aktivista za zaštitu ljudskih prava i javnosti širom sveta.

Novu notu ovom događaju donelo je priznanje Farzaninog supruga Muhameda Igbala (45), da je svoju prvu ženu ubio da bi se oženio Farzanom.

"Bio sam zaljubljen u Farzanu i ubio sam prvu ženu zbog te ljubavi", izjavio je Igbal, dodajući da je prvu suprugu zadavio.

Ikbal, koji je rekao i da je uspeo da izbegne zatvorsku kaznu jer mu je, prema kontroverznim pakistanskim rodbinskim zakonima sin oprostio ubistvo, pošto je priznao šta je učinio pre šest godina, isključio je telefon i nije se javljao na kasnije pozive.

U delovima Pakistana, pretežno muslimanskoj državi sa 180 miliona stanovnika, od žena se očekuje da pristanu na ugovoreni brak, a odbijanje može da znači "ubistvo iz časti".

Mnoge pakistanske porodice smatraju da je za ženu nečasno da se zaljubi i sama izabere muža.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava strahuju da bi isti zakoni po kojima je Igbar izbegao kaznu, mogli da se primene i na Farzanine ubice.

http://www.youtube.com/watch?v=BIZej9CkPPo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track