Merkel: Oštrije sankcije Rusiji ako ne bude napretka
Foto: Reuters

Stižu nove pretnje sa skupa G7

Merkel: Oštrije sankcije Rusiji ako ne bude napretka

Planeta -
Spremni smo da pojačamo ciljane sankcije i dodatne restriktivne mere prema Rusiji ako situacija to bude zahtevala, poručili su u zajedničkom saopštenju šefovi država i vlada G7

BRISEL - Lideri sedam najrazvijenijih zemalja sveta upozorili su kasno sinoć Rusiju da je Zapad spreman na nove sankcije ukoliko ne dođe do napretka u rešavanju ukrajinske krize.

“Spremni smo da pojačamo ciljane sankcije i dodatne restriktivne mere prema Rusiji ako situacija to bude zahtevala, poručili su u zajedničkom saopštenju šefovi država i vlada G7, koju čine šefovi država i vlada Sjedinjenih Država, Nemačke, Japana, Francuske, Velike Britanije, Kanade i Italije.

Oni su se sinoć okupili na neformalnom skupu koji će se nastaviti i danas, a Rusija i Ukrajina su glavne teme.

I nemačka kancelarka Angela Merkel je na odvojenoj konferenciji za štampu zapretila je Moskvi pooštravanjem sankcija.

“Ne možemo sebi da dozvolimo dalju destabilizaciju Ukrajine”, rekla je Merkel novinarima u Briselu i dodala da Zapad veoma pažljivo proverava da li se situacija na jugoistoku Ukrajine smiruje.

“Ako ne bude napretka, moraćemo da odlučimo o sankcijama, čak i vrlo teškim sankcijama iz treće faze”, upozorila je ona.

Prema ranijem dogovoru zapadnih lidera, treća faza sankcija bi osim funkcionera Ruske federacije mogla da obuhvati ruka državna preduzeća i raskidanje postojećih trgovačkih aranžmana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track