Slavjansk: Oboren helikopter ukrajinske vojske
Foto: Printscreen Yt

Akcija narodne milicije

Slavjansk: Oboren helikopter ukrajinske vojske

Planeta -
Radi se o transportnom helikopteru Mil Mi-8, koji je, nakon što je oštećen mecima iz vatrenog oružja, morao prinudno da sleti

SLAVJANSK - Predstavnici narodne milicije Slavjanska, grada u Donjeckoj oblasti na jugoistoku Ukrajine, objavili su kako su oborili jedan helikopter ukrajinskih vazduhoplovnih snaga, saopštava agencija Novorosija novosti.

Radi se o transportnom helikopteru Mil Mi-8, koji je, nakon što je oštećen mecima iz vatrenog oružja, morao prinudno da sleti, prenosi Itar-Tas.

Po rečima gradonačelnika Slavjanska Vjačeslava Ponomarjova, poslednjih dana su u sukobima između ukrajinske vojske i proruske milicije istočno od Slavjanska pogođena najmanje dva helikoptera, a prema preliminarnim podacima oštećena su i tri tenka ukrajinskih snaga.

Kako tvrdi Ponomarjov, 3. juna je proruska milicija je oborila i jedan ukrajinski borbeni avion Su-25 i oštetila tri oklopna vozila.

Kijev sprovodi kaznenu operaciju protiv pristalica federalizacije na jugoistoku zemlje, koristeći oklopna vozila, tešku artiljeriju, borbene avione i helikoptere. U toj akciji u poslednja tri dana su stradale desetine ljudi, uključujući i civile, navodi ruska agencija.

Rusija je više puta pozivala Kijev da obustavi ono što naziva "antiterorističkom operacijom" i da otpočne dijalog sa jugoistokom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track