Viševekovna mržnja cepa Bliski istok
Foto: Kurir štampano

Krvoločni džihadisti ne zaustavljaju svoj pohod

Viševekovna mržnja cepa Bliski istok

Planeta -
Teror sunitskih ekstremista ISIL nad šiitima u Iraku preti da se proširi i na ostale zemlje regiona

BAGDAD - Dramatična situacija koja potresa Bliski istok plod je viševekovne netrpeljivosti i razlika u tumačenju islama između sunita i šiita, zbog čega sunitska ekstremistička organizacija Islamska država Irak i Levant (ISIL) sprovodi krvavi teror protiv šiitske vlade u Iraku, što bi se moglo proširiti na ostale zemlje regiona.Religijske tenzije između sledbenika dve verzije iste vere u korenu su separatističkih težnji grupe ISIL, koja je svakim danom sve bliže tome da upadne u glavni grad Iraka Bagdad, zbog čega je premijer te zemlje Nuri el Maliki zahtevao od parlamenta da proglasi vanredno stanje i ponovo zatražio od SAD da izvede vazdušne napade na položaje ekstremista.Dve struje u islamuPripadnici Islamske države Irak i Levant veruju u ekstremnu sunitsku verziju islama i pokušavaju da zbace vladajuće šiite u Iraku i Siriji. Razlog netrpeljivosti je u tumačenju vere i tome da li bi naslednik proroka Muhameda trebalo da bude njegov rođak, što podržavaju šiiti, ili onaj koga odaberu plemenske starešine, što je koren sunitskog tumačenja. Drugo shvatanje vlada u Turskoj, Saudijskoj Arabiji, Libanu i Jordanu, zemljama koje takođe strahuju da bi ekstremna tumačenja islama mogla izmestiti nestabilnost iz Iraka i na njihovu teritoriju.

Beže od krvoprolića... Izbeglo 80.000 građana Iraka
Beže od krvoprolića... Izbeglo 80.000 građana Iraka

Inače, na putu ka Bagdadu teroristi ISIL juče su napali i osvojili 75 odsto iračke rafinerije nafte, smeštene u Baidži, nadomak prestonice. Takođe, u centru grada su pomoću automobila bombe ubili 12 ljudi, a ranili 30. Istovremeno, najmanje 40 Indijaca zaposlenih u jednog turskoj građevinskoj firmi oteto je blizu grada Mosula, koji je nedavno pao u ruke sunitskih pobunjenika, a 80 građana Turske, uključujući konzula te zemlje u Iraku, još su taoci krvoločnih ekstremista.Ubili hiljadu ljudiGrupa ISIL juče je objavila svoj godišnji krvavi bilans, prema kojem je u 2013. sprovela gotovo 10.000 operacija u Iraku, 1.000 likvidacija, postavila 4.000 improvizovanih eksplozivnih naprava i oslobodila stotine terorista zatvorenika.

Strah od teroristaU Panici Nemci I BritanciBritanski premijer Dejvid Kameron upozorio je juče da teroristi ISIL možda planiraju i krvave napade u Britaniji. Naime, on je istakao da je ogroman broj muslimana iz te zemlje u prethodnom periodu otišao u džihad u Siriju, a da bi sada mogao da se vrati u matičnu državu i sprovede ekstremističke operacije. Pored toga, juče je ministar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas de Mezijer upozorio na opasnost od islamskog terorizma i u njegovoj zemlji, koji bi mogli izvesti povratnici iz sirijskog rata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track