POGLEDAJTE: Kraljica Elizabeta imenovala po sebi najveći britanski nosač aviona!

Ceremoniji u škotskom brodogradilištu Rosit

POGLEDAJTE: Kraljica Elizabeta imenovala po sebi najveći britanski nosač aviona!

Planeta -
Daleko od toga da je nosač završen, a imenovanje je obavljeno kako bi se brod porinuo u vodu. Kada bude završen, "Kraljica Elizabeta" nosiće na palubi - velikoj kao 60 teniskih terena - višenamenske lovce tipa F-35B lajtning II. Najveći brod u britanskoj mornarici s visinom od 56 metara viši je od Nijagarinih vodopada.

LONDON - Britanska kraljica Elizabeta Druga danas je u Škotskoj po sebi imenovala najveći bojni brod napravljen u istoriji britanske mornarice - nosač aviona koji može da ponese 40 aviona i helikoptera istovremeno.

Kraljica je na ceremoniji rekla da nosač aviona "Kraljica Elizabeta" donosi "novu fazu u mornaričkoj istoriji" zemlje, a potom je pritisnula dugme kojim je pokrenut mehanizam za razbijanje boce viskija o pramac broda, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Ovakvo razbijanje boce, pritiskom na dugme, predstavlja prekid tradicije da se to radi ručno, navodi agencija Asošiejted pres (AP).

Ona takođe navodi da je nosač daleko od toga da je završen, a da je imenovanje obavljeno kako bi se brod porinuo u vodu. Kada bude završen, "Kraljica Elizabeta" nosiće na palubi - velikoj kao 60 teniskih terena - višenamenske lovce tipa F-35B lajtning II.

Najveći brod u britanskoj mornarici s visinom od 56 metara viši je od Nijagarinih vodopada. Ceremoniji u škotskom brodogradilištu Rosit prisustvovali su premijer Dejvid Kameron (David Cameron), prvi ministar Aleks Salmond (Alex) i bivši premijer Gordon Braun (Brown).

Kameron je izjavio da je ovo "dan velikog ponosa" za Škotsku i Veliku Britaniju, a Salmond je ocenio da je to veoma značajan dan za radnike i njihove porodice. U izgradnji je učestvovalo šest britanskih brodogradilišta, kao i više od 10.000 ljudi i više od 100 firmi. Izgradnju i dizajniranje pratila su brojna odlaganja.

Paralelno s "Kraljicom Elizabetom" gradi se još jedan nosač istih dimenzija, a zajednički troškovi njihove izrade procenjuju se na 6,2 milijardi funti - što je značajno više od projektovane sume od 3,65 milijardi. "Kraljica Elizabeta" će ući u službu 2020. godine i tada će imati stalnu posadu od gotovo 1.600 ljudi.

http://www.youtube.com/watch?v=VEr30PUWVtU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track