(VIDEO) UŽIVO DAN 3 SIRENE NE PRESTAJU: Od jutros ispaljeno 80 raketa na Izrael!
Foto: Rojters

Zaštitna ivica

(VIDEO) UŽIVO DAN 3 SIRENE NE PRESTAJU: Od jutros ispaljeno 80 raketa na Izrael!

Planeta -
Svaki svetski lider s kojim sam razgovarao u poslednjih nekoliko dana izrazio je razumevanje i podršku izraelskoj politici prema teroristima, kaže premijer Izraela

TEL AVIV - Četiri rakete ispaljene su večeras na područje Jerusalima - dve je oborila protivraketna baterija " gvozdena kupola", a dve su pale na otvoreno. Povreda i štete nije bilo, a Hamas je preuzeo odgovornost i naveo da je koristio rakete tipa M-75.

Od jutros Palestinci su ispalili oko 80 raketa na južni i centralni Izrael. Hamas je precizirao da su 10 od tih raketa novi projektili koje je ta islamistička organizacija čuvala u svom arsenalu i prvi put ih je upotrebila, a radi se o raketima tipa "siđil - 55" iranske proizvodnje, prenose izraelski mediji.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu rekao je danas da prekid vatre s Hamasom nije na dnevnom redu, a gotovo istovremeno pojavila se informacija da je broj žrtava izraelske antiterostičke operacije "Zaštitna ivica" povećao na 81.

Ruševine u Gaza Sitiju, Foto AP

"Francuski predsednik Fransoa Oland rekao mi je da sam u pravu i čak izdao saopštenje osuđući raketnu vatru posle toga," rekao je Netanijahu.

Predsedavajući odbora Zeev Elkin predložio je oštrije mere u Gazi, uključujući presecanje struje i vode iz Izraela u pojas Gaze, ali je Netanijahu rekao da pravni savetnici to ne bi dozvolili.

Izraelski ministar odbrane Moše Jaalon konsultovao se s bezbednosnim zvaničnicima i rekao da je vojska znacajno udarila na terorističku infrastrukturu u Gazi i da će nastaviti.

"Dugi dani borbe su pred nama," rekao je Jaalon, istakavši da se neće toleristi raketiranje izraelskih gradova i sela.

Strahota u Kan Junisu: Majka nosi telo male Jasmin al Motavak (4) na sahranu, Foto Reuters
Strahota u Kan Junisu: Majka nosi telo male Jasmin al Motavak (4) na sahranu, Foto Reuters

Što se žrtava tiče, Raša tudej javlja da je na palestinskoj strani poginula 81 osoba. Od tog broja, od početka izraelske antiterorističke akcije u utorak poginulo je 18 dece. Izrael stalno upozorava da će broj civilnih žrtava biti veliki zato što teroristi Hamasa postavljaju raketne bacače iz kojih gađaju izraelske gradove u naseljena područja, u stambene četvrti.

19.03 - Četiri rakete ispaljene su večeras na područje Jerusalima - dve je oborila protivraketna baterija " gvozdena kupola", a dve su pale na otvoreno.Povreda i štete nije bilo, a Hamas je preuzeo odgovornost i naveo da je koristio rakete tipa M-75. Ranije danas čule su se sirene širom Izraela i eksplozije u području Tel Aviva, iako se tamo nisu uvek oglasile sirene.

Foto: AP
Foto: AP

18.13 - Predsednik Rusije Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom pozvao na okončanje rastućeg nasilja u pojasu Gaze, saopštio je Kremlj."Ruska strana ukazala je na neophodnost da se što pre okončaju oružani sukobi, koji uzrokuju pogibiju velikog broja civila", navodi se u saopštenju objavljenom nakon razgovora lidera Rusije i Izraela, prenela je agencija AFP.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

17.11 - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun pozvao je danas, na vanrednom sastanku Saveta bezbednosti (SB) UN u Njujorku, na postizanje primirja između Izraela i palestinskih militantnih aktivista i apelovao na međunarodnu zajednicu da učini sve kako bi se zaustavilo eskalirajuće nasilje u Gazi."Sada je hitnije nego ikada pokušati pronaći zajedniči jezik kako bi se situacija smirila i dogovorilo primirje", rekao je Ban, a preneo AFP.

Nuklearni reaktor u Dimoni, Foto Printscreen BBC
Nuklearni reaktor u Dimoni, Foto Printscreen BBC

13.24 - Sirene za vazdušnu uzbunu ponovo su se oglasile danas u gradu Dimoni na jugu Izraela, kraj gde se nalazi izraelski nuklearni reaktor. Hamas je preuzeo odgvornost za jučerašnju raketnu vatru na Dimonu, otvoreno rekavši da je to bio pokušaj napada na nuklearni reaktor. U današnjem napadu, trećeg dana izraelske vojne ofanzive na pojas Gaze, protivraketni sistem presreo je jednu raketu, a dve su pale na otvoreno, javili su izraelski mediji. Novi pokušaj napada usledio je pošto je pet raketa koje je ispalio Hamas presretnuto iznad Tel Aviva. Više od 320 raketa ispaljeno je iz Gaze od početka ofanzive, uključujući i dugometne, osim na Tel Aviv i prema Jerusalimu i na sever kraj Hadere, udaljene više od 100 kilometara od granice.

IDF: Napadnuto je više od 300 uporišta terorističke grupe Hamas, Foto AP
IDF: Napadnuto je više od 300 uporišta terorističke grupe Hamas, Foto AP

11.08 - U izraelskim vazdušnim udarima na Pojas Gaze danas, trećeg dana proširene izraelske antiterorističke kampanje, poginulo je najmanje 20 ljudi, uključujući četiri žene i četvoro dece, rekli su palastinski izvori, dok se priprema hitan sastanak Saveta bezbednosti. Palestinski ekstremisti postavljaju raketne bacače iz kojih gađaju teritoriju Izraela u naseljena mesta i logore, tako da će broij civilnih žrtava zbog toga biti veliki, upozorava izraelska strana. Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je napadnuto više od 300 uporišta terorističke grupe Hamas, rekao je portaprol IDF Peter Lerner, istakavši da je ukupan broj meta koje je vojska pogodila od početka operacije "Zaštitna ivica" 750.

10.31 - Izraelski ministar finansija Jair Lapid poručio je pripadnicima terorističke organizacije Hamas da će biti likvidirani čim se promole. On je potvrdio da Izrael razmišlja da se antiteroristička operacija "Zaštitna ivica", koja se vodi iz vazduha i s mora, povede i na kopnu. On je takođe demantovao glasine da će zbog te operacije biti formirana nekakva vlada nacionalnog jedinstva.

10.20 - Izrael je uspešno presreo 90 posto raketa koje su palestinski teroristi u Pojasu Gaze ispalili na Tel Aviv, javlja Pola Siler, dopisnica ruskog TV kanala Raša tudej iz Izraela.

09.32 - Izraelski predsednik Šimon Peres upozorio je da se kopnena ofanziva ne isključuje "ako se vatra nastavi", preneo je CNN. To se može vrlo brzo desiti, rekao je on.

09.28 - Savet bezbednosti UN održaće danas hitnu sednicu i očekuje se da generalni sekretaar Ban Ki-mun iznese pregled situacije u Pojasu Gaze i Izraelu terenu pre zatvorenog sastanka 15 zemalja članica. Ban Ki-mun je najnovniji tals nasilja "opisao kao najkritičniji test s kojim se region suočio u poslednjim godinama". "Gaza je oštrica noža", rekao je on.

http://www.youtube.com/watch?v=nucGsRcHCQ0

09.20 - Više eksplozija potreslo je jug Tel Aviva, a pronađeni su i ostaci raketa, dok celim gradom ođekuju sirene koje oglašavaju upozorenje na opasnost od napada. Izraelska vojska presrela je raketu ispaljenu iz pojasa Gaze ka Tel Avivu, a prethodno je uništila dva takva projektila u vazduhu, saopštila je danas izraelska vojska. Oružano krilo Hamasa preuzelo je odgovornost za raketne napade, navodeći da je koristilo rakete M-75, koje imaju domet od 80 kilometara. Tel Aviv nalazi se na oko 70 kilometara od pojasa Gaze. Izrael je u utorak pokrenuo ofanzivu "Zaštitna ivica" na pojas Gaze, kako bi, kako je navedeno, "zaustavio palestinske, sve dublje raketne napade" na svoju teritoriju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja