KERI U BEČU: Uprkos špijunaži SAD i Nemačka dobri prijatelji!
Foto: Reuters

Dobra saradnja uprkos skandalu

KERI U BEČU: Uprkos špijunaži SAD i Nemačka dobri prijatelji!

Planeta -
Dozvolite mi da naglasim da je odnos Sjedinjenih Država i Nemačke je strateški, imamo ogromnu političku saradnju i mi smo dobri prijatelji, rekao je američki državni sekretar

BEČ - Nemačka i Sjedinjene Američke Države ostaju "dobri prijatelji", uprkos negodovanju zbog sumnje u američku špijunažu Nemačke, izjavio je u nedelju državni sekretar SAD Džon Keri novinarima u Beču zajedno sa svojim nemačkim kolegom Frank-Valterom Štajnmajerom.

"Dozvolite mi da naglasim da je odnos Sjedinjenih Država i Nemačke je strateški; imamo ogromnu političku saradnju i mi smo dobri prijatelji", rekao je Keri.

Dvojica ministara razgovarala su o tom pitanju tokom niza sastanaka u Beču gde pokušavaju da deblokiraju pregovore o nuklearnom programu Irana. Razgovarali su i o Avganistanu i Bliskom istoku, izjavio je nemački ministar spoljnih poslova Štajnmajer.

U intervjuu snimljen u subotu za javnu TV ZDF, nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Vašington da promeni ponašanje u oblasti špijunaže. "Mi više ne živimo u eri Hladnog rata, kada je verovatno svako sumnjao u svakoga", rekla je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track