Obama: Prorusi su ispalili raketu, ali ne znamo ko je naredio napad!
Foto: Reuters

Predsednik SAD

Obama: Prorusi su ispalili raketu, ali ne znamo ko je naredio napad!

Planeta -
Radimo sa međunarodnom zajednicom kako bi osigurali da je fokus na razotkrivanju istine u ovom slučaju, rekao je predsednik SAD

Američki predsednik Barak Obama obratio se javnosti povodom rušenja putničkog aviona Malezija erlajnza iznad istočne Ukrajine."Sigurni smo da je projektil došao sa teritorije koju kontrolišu ruski separatisti, ali ne možemo da znamo ko je naredio napad. Radimo sa međunarodnom zajednicom kako bi osigurali da je fokus na razotkrivanju istine u ovom slučaju", kazao je Obama.

On je potvrdio da je rekao predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da bi Amerika želela diplomatsko rešenje.

"To znači da je pred ruskom stranom strateška odluka, hoće li da nastave da podržavaju oružanu pobunu, ili će sesti za sto u mirovnim pregovorima. Ne vidimo nikakvu ulogu vojske SAD u ovom slučaju, osim one koju već ispunjava", rekao je Obama.Prema njegovim rečima još se ne zna šta se tačno dogodilo, i da samim tim ne žele da donesu preuranjene zaključke.

"Znamo da su separatisti teško naoružani i dobro obučeni, i da to nije slučajno. To se ne bi dogodilo bez podrške Rusije", rekao je Obama."Ovo je poziv na buđenje Evropi i svetu, da postoje posledice eskalacije sukoba u istočnoj Ukrajini. Sukob neće biti lokalizovan, neće biti ograničen na to područje. Ulog je visok za celu Evropu, ne samo za ukrajinski narod", zaključio je Obama.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track