KRAH: Hamas u SMS poruci odbacio primirje, Izrael obnovio ofanzivu
Foto: AP

Nastavljena ofanziva

KRAH: Hamas u SMS poruci odbacio primirje, Izrael obnovio ofanzivu

Planeta -
Broj palestinskih žrtava popeo se na 1.047, izraelska vojska izgubila 43 vojnika

TEL AVIV/GAZA - Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da obnavljaju antiterorističku operaciju u Pojasu Gaze sa kopna, mora i iz vazduha, pošto je palestinska teroristička organizacija Hamas nastavila da ispaljuje rakete na izraelsku teritoriju, okončavši unilateralno humanitarno primirje.

"Posle neprestane raketne vatre Hamasa tokom čitave humanitarne pauze, sa kojom smo se saglasili za dobrobit civilnog stanovništva Gaze, IDF će sada obnoviti vazdušnu, pomorsku i kopnenu aktivnost u pojasu Gaze", navedeno je u saopštenju. Vojni portparol Peter Lerner naveo je na Tviteru da izraelska vojska "obnavlja ofanzivne aktivnosti" zbog flagrantnog kršenja humanitarnog prekida vatre.

IDF je takođe saopštio da su tokom 20-dnevne antiterorističke operacije "Zaštitna ivica" poginula ukupno 43 izraelska vojnika. Poslednji od njih, 27-godišnji Refael Degorker, poginuo je sinoć u blizini pojasa Gaze. Cilj ofanzive je da se zaustavi raketiranje Izraela iz Pojasa Gaze i unište prekogranični tuneli. Izraelci tvrde da su do sada otkrili oko 50 takvih tunela koje smatraju pretnjom.

Palestinski zdravstveni zvaničnici kažu da je broj poginulih Palestinaca dostigao 1.047, dok je više od 6.000 ljudi ranjeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track