STRAŠNE POSLEDICE: Najmanje 24 mrtvih i 271 povređen u eksploziji gasa na Tajvanju
Foto: Reuters

Nesreća

STRAŠNE POSLEDICE: Najmanje 24 mrtvih i 271 povređen u eksploziji gasa na Tajvanju

Planeta -
Još nije utvrđeno zašto je došlo do curenja gasa. Mi sumnjamo da bi gas koji je procureo mogao biti propilen", izjavio je ministar privrede Čang Čija-ču

KAOSIJUNG - U nizu snažnih eksplozija, izazvanih curenjem gasa, u gradu Kaosijung, na jugu Tajvana, poginulo je najmanje 24 ljudi, a povređena je 271 osoba, saopštili su danas tajvanski zvaničnici.

"Eksplozije, do kojih je došlo kasno sinoć, poginulo je najmanje 24 ljudi, a 271 osoba je povređena", objavila je Nacionalna vatrogasna agencija, dodajući da su povređeni brzo prebačeni u bolnice širom grada, uglavnom sa opekotinama.

Očevici su ispričali da su videli tela kako leže na ulicama, pošto je čitavu noć besneo požar.

Eksplozije, koje je, po svemu sudeći, izazvalo curenje gasa iz podzemnih gasovoda, bile su toliko snažne da su prevrtale automobile i kidale puteve.Jedna ulica je prepolovljena čitavom dužinom "gutajući" vatrogasna i druga vozila.

Foto Reuters
Foto Reuters

"Video sam požar koji je dostigao visinu negde oko 20 spratova posle eksplozije, a vatrogasna i druga vozila kako lete vazduhom, dok je 10 tela ležalo na ulici", ispričao jeočevidac Džonson Liju za AFP.

"Eksplozije su bile kao gromovi i put ispred moje prodavnice je pocepan. Izgledalo je kao zemljotres", rekao je drugi očevidac.

Stanovnici iz tog dela grada nosili su povređene na improvizovanim nosilima dok su kola hitne pomoći žurila na lice mesta, a vatrogasci počinjeli da uklanjaju tela.Vatrogasna služba je saopštila da su među poginulima četiri, a među povređenima 22 vatrogasca.

"Još nije utvrđeno zašto je došlo do curenja gasa. Mi sumnjamo da bi gas koji je procureo mogao biti propilen", izjavio je ministar privrede Čang Čija-ču.

Foto Reuters
Foto Reuters

Zvaničnik gradske vlade u Kaosijungu izjavio je da su požari uglavnom ugašeni ili su se sami ugasili tokom jutra, ali još nekoliko njih i dalje gori.

Vatrogasna služba je sinoć obaveštena da gas curi, a zatim je oko ponoći došlo do niza eksplozija na području površine od oko dva do tri kvadratna kilometra.Lokalni mediji su javili da su bolnice pune povređenih, a zvaničnici su upozorili da bi broj žrtava mogao biti i veći.

Gradske vlasti evakuišu više od 1.100 stanovnika iz ugrožene oblasti u škole i skloništa, dok pokušavaju da utvrde gde je tačno došlo do curenja gasa.Vojska je poslala oko 1.400 vojnika na mesto nesreće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track