UOČI REFERENDUMA: Većina Škota želi da ostane u Velikoj Britaniji
Foto: Reuters

Glas javnosti

UOČI REFERENDUMA: Većina Škota želi da ostane u Velikoj Britaniji

Planeta -
Za nezavisnost Škotske je 40 odsto glasača, ali 54 odsto je protiv

GLAZGOV - Ankete javnog mnenja uoči istorijskog referenduma o nezavisnosti Škotske pokazuju da većina škotskih glasača nije za nezavisnost.

Škoti će 18. septemnra odlučivati da li ostati deo Ujedinjenog Kraljevstva ili će izaći iz saveza sa Engleskom. Ankete pokazuju da su protivnici nezavisnosti u znatnom vođstvu nad onima koji žele prekinuti zajednicu sa Engleskom.

Na škotskoj televiziji u utorak je emitovano prvo televizijsko sučeljavanje vođe kampanje za nezavisnost i kampanje za ostanak Škotske u Velikoj Britaniji, prenose škotski mediji.

Prema istraživanju Ipsos MORI, objavljenom na početku TV debate, podrška nezavisnosti popela se na 40 odsto, što je za četiri odsto više u odnosu na slične ankete objavljene u junu. Ali, druge ankete pokazuju da kampanja za nezavisnost gubi podršku još od kraja marta i da se 54 odsto glasača protivi nezavisnosti, u istom procentu kao i u junu, dok sedam odsto biračkog tela još nije sigurno kako će glasati.

Što se tiče TV debate, održane u američkom stilu, nezavisnost Škotske od Londona zagovarao je škotski premijer Aleks Salmond, dok je ostanak Škotske u više od 300 godina starom savezu, branio bivši britanski ministar finansija Alister Darling.

Salmond je tvrdio da bi nezavisna Škotska mogla izgraditi pravednije i bogatije društvo. Za britansku vladu je rekao je da previše troši na nuklearno oružje i obećao da nezavisna Škotska neće učestvovati u toj trci.

"Niko ne može bolje da vodi Škotsku od ljudi koji u njoj žive i rade", rekao je Salmond (59) i dodao da će oni 18. septembra imati "životnu priliku koju treba da oberučke iskoriste".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track