UŽIVO DAN 35 UN: Nema trajnog mira bez ukidanja izraelske blokade
Foto: Reuters

Zaštitna ivica

UŽIVO DAN 35 UN: Nema trajnog mira bez ukidanja izraelske blokade

Planeta -
Džejms Rouli smatra da je pitanje dana kad će novi rat izbiti ako se otvore granice Pojasa Gaze

GAZA - Koordinator humanitarne pomoći UN u Pojasu Gaze Džejms Rouli ocenio je danas da su male nade za trajni mir ako Izrael ne ukine blokadu uvedenu 2006. godine zbog dolaska na vlasti palestinskog terorističkog pokreta Hamas u Gazi.

"Pojas Gaze će doživeti novi rat za nekoliko meseci ako Izrael ne ukine blokadu", rekao je Rouli u izjavi Frans presu. On je rekao da međunarodna zajednica nije uspela da okonča "masakr i zaštiti civile" u Pojasu Gaze. Naveo je kao primer tri zgrade UN pogođene u izraelskom vazdušnom napadu.

"Blokada treba da bude ukinuta, ne samo da bi se donela oprema za rekonstrukciju Pojasa Gaze, već da taj pojas radi ono što je radio pre deset godina - da trguje", rekao je Rouli.

U Pojasu Gaze je sinoć stupio novi prekid vatre od 72 časa dok su Kairu u toku posredni pregovori o trajnom primirju. Za četiri nedelje nasilja, poginulo je više od 1.939 Palestinaca, dok je na izraelskoj strani stradalo 67 osoba.

13.00 - Izrael je danas saopštio da se drži novo primirje u Pojasu Gaze s palestinskom terorističkom organizacijom Hamas dan pošto su dve strane pristale da obnove indirektne pregovore u Kairu. Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da rakete nisu danas ispaljivane na Izrael i da one nisu ciljala nijedan vojni cilj na u na toj gusto naseljenoj teritoriji pošto je prekid vatre stupio na snagu prošle noći u ponoć.Zatišje omogućava obnovu pregovora o dugratrajnom primirju kako bi se okončalo mesec dana žestokih sukoba u Gazi, u kojima je poginulo više od 1.900 Palestinaca. Na izraelskoj strani je ubijeno 67 ljudi, uključujući troje civila. Palestinski pregovarači traže da okonača parališuća blokada u Gazi, koju su uveli Izrael i Egipat, dok Izrael zahteva da ekstremisti u Gazi budu razoružani.

09.43 - Generalni sekretar UN Ban Ki-mun pozdravio je sinoć vesti o novom 72-časovnom prekidu vatre između Izraela i Hamasa, apelujući na dve strane da rade na uspostavljanju dugotrajnijeg primirja. Šef UN "nastavlja da apeluje na zainteresovane da rade konstruktivno u tom pravcu i da izbegavaju sve korake koji bi mogli da vode do povratka nasilja.". " Ujedinjene nacije su spremne da pomognu primenu sporazuma koji će konsolidavati mir i omogućiti veoma potrebnu obnovu i razvoj Gaze", dodaje se u sapštenju.

Redžep Tajip Erdogan: Naši ranjeni iz Gaze su počeli da dolaze, Foto Fonet/AP
Redžep Tajip Erdogan: Naši ranjeni iz Gaze su počeli da dolaze, Foto Fonet/AP

09.05 - Četvro zaista ranjenih Palestinaca iz pojas Gaze prebačeno je danas u glavni grad Turske na medicinski tretman, a očekuje se da ce biti još pacijenata, kako je najavio premijer i novoizabrani predsednik Redžep Tajip Erdogan. "Naši ranjeni iz Gaze su počeli da dolaze," rekao je šef turske diplomatije Ahmet Davutuglu novinarima u Ankari, gde je on pozdravio tri žene i jednog mladića. "U prvoj fazi mi planiramo da prebacimo u Tursku i lečimo mozda 200 pacijenta", dodao je Dovutulgu, objasnivši da će još pacijenata biti prebačeno avionima u grupama od oko 40, pošto je postignut dogovor o tome s Izraelom i Egiptom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja