STEJT DEPARTMENT: Počeli smo da šaljemo oružje Kurdima u Iraku
Foto: AP

Naoružavanje

STEJT DEPARTMENT: Počeli smo da šaljemo oružje Kurdima u Iraku

Planeta -
Evropa nije zauzela stav: Francuska poziva na slanje oružja, Nemačka je odbila to, a Italija, predsedavajući EU, sazvala je sastanak šefova diplomatija

VAŠINGTON - SAD su počele hitno da šalju oružje i municiju snagama iračkih Kurda koje se bore protiv ekstremističke islamističke organizacije Islamska država, izjavila je danas portparolka Stejt departmenta Mari Harf.

"Mi sarađujemo sa vladom Iraka da bismo vrlo brzo snabdeli Kurde oružjem", izjavila je Harfova za CNN. "To podrazumeva da će Iračani dati Kurdima oružje iz svojih zaliha, a mi ćemo im dati oružje iz svojih arsenala", rekla je ona, preneo je AFP.

Predsednik iračkih kurda Masud Barzani zatražio je danas od međunarodne zajednice da dostavi oružje kurskoj pešmerga miliciji na severu Iraka kako bi im pomogli u njihovoj borbi sa džihadistima iz Islamske države.

Evropa još nije zauzela stav. Francuska je pozvala na slanje oružja pešmergama, Nemačka je rekla da neće jer joj je politika da ne šalje oružje u žarišta sukoba, a Italija je u svojstvu predsedavajuće EU tražila sastanak evropskih ministara posvećen krizi u Iraku zalažući se za pružanje vojne podrške iračkim Kurdima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track