UŽIVO DAN 36 VERENICA DŽORDŽA KLUNIJA: Neću istraživati moguće zločine u pojasu Gaze
Foto: Reuters

Zaštitna ivica

UŽIVO DAN 36 VERENICA DŽORDŽA KLUNIJA: Neću istraživati moguće zločine u pojasu Gaze

Planeta -
Amal Alamudin, poznati britansko-libanski advokat, demantuje da će biti član komisije UN

TEL AVIV - Britanski advokat libanskog porekla Amal Alamudin saopštila je sinoć da neće biti član komisije Saveta za ljudska prava UN, koja će istraživati moguća kršenja ljudskih prava u sukobu u Pojasu Gaze.

" Ima raznih izveštaja objavljenih danas u kojima se navodi da sam ja postavljena kao jedan od tri člana komisije UN za istragu za Gazu," navela je Alamudin, inače verenica holivudskog Džordža Klunija, u saopstenju.

"Ja sam užasnuta situacijom u okupiranom Pojasu Gaze, posebno civilnim žrtvama, i čvrsto verujem da bi trebalo da bude nezavisne istrage i odgovornosti za zločine koji su počinjeni," navodi se u dalje u saopštenju, kako prenose izraelski mediji. Međutim, ona je odlučila da odbije ponudu zbog postojećih obaveza.

Ujedinjene nacije su u ponedeljak imenovale tri eksperta za međunarodnu komisiju za istragu mogućih kršenja ljudskih prava i ratnih zločina počinjenih od obe strane u izraelskoj antiterorističkoj operaciji u Pojasu Gaze. Bilo je najavljeno da će Vilijam Šabas, kanadski profesor međunarodnog prava, predvoditi panel, čiji su članovi Dudu Diene, ekspert veteran UN za ljudska prava iz Senegala i Amal Alamudin.

Povratak, Foto AP
Povratak, Foto AP

09.54 - Pregovori o trajnijem zatišju u sukobu izraela i Palestinaca su u zastoju, jer postoji veliki jaz između dveju strana, koje bi trebalo premostiti, javljaju danas izraelski mediji, pozivajući se na neimenovane visoke zvaničnike. "Jaz je vrlo dubok. Nema napretka u pregovorima," rekao je jedan izraelski zvaničnik AFP-u u trenutku kada je 72-časovno primirje ušlo u drugu dan i drži se na terenu, što je veliko olakšanje za milione stanovnika s obe strane granice. Kasno sinoć je jedan palestšnki zvaničnik u Kairu rekao je da se pregovoralo skoro 10 sati i da su Palestinci opet odbili zahtev Izraela da se Hamas razoruža.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track