PREMIIJER SLOVAČKE: Trostrane rusko-ukrajinske-evropske sankcije besmislene
Foto: Reuters

Stav

PREMIIJER SLOVAČKE: Trostrane rusko-ukrajinske-evropske sankcije besmislene

Planeta -
Krizu treba rešavati drugim metodama, a ne besmislenim sankcijama, ocenio Robert Fico

BRATISLAVA - Posle predsednika Češke Miloša Zemana i slovački premijer Robert Fico nazvao je sankcije protiv Rusije besmislenim jer, kako je rekao, ne rešavaju ništa.

Predsednik slovačke vlade otvoreno je oštro kritikovao i Ukrajinu za nameru da uvede sankcije protiv Rusije koje bi mogle da zaustave isporuke ruskog gasa Evropskoj uniji.

"Ako je kriza, treba je rešavati drugačijim metodama, a ne besmislenim sankcijama. Ako postoji sukob, neka se rešava drugačije, a ne besmislenim trostranim sankcijama koje nanose štetu privredama svih", kazao je Fico posle sastanka s ministrom privrede Pavlom Pavlisom i predstavnicima slovacke gasne industrije.

Fico je sa ministrom i privrednicima razgovarao o tome kako da se Slovačka pripremi za eventualnu reprizu gasne krize iz 2009. godine, kada je zemlja bila jedna od najteže pogodjenih članica EU obustavom isporuka ruskog gasa preko Ukrajine, javlja slovačka agencija TASR, prenosi Beta.

"Čudno je da zemlja koja je potpisala Sporazum o pridruživanju sa EU i kojoj svi nastojimo da pomognemo, umesto da koordinira svoje stavove sa Unijom, čini jednostrane korake koji možda u ovom trenutku samo formalno ali ipak ugrožavaju ekonomske interese pojedinih članica EU", kazao je Fico o zakonu kojim se Ukrajina sprema da uvede sankcije Rusiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track