DAN 201 PUTIN I POROŠENKO: Primirje se poštuje
Foto: Rojters

Građanski rat u Ukrajini

DAN 201 PUTIN I POROŠENKO: Primirje se poštuje

Planeta -
Dva šefa države konstatovala su da se režim primirja u velikoj meri poštuje. Razgovarali su o merama koje treba preduzeti da primirje dobije trajni karakter

MOSKVA - Kriza u Ukrajini postala je izgovor za dugo negovan plan NATO-a da se proširi na istok i postavi svoje snage na granici Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, komentarišući samit Alijanse u Velsu.

"Na samitu je prihvaćena struja koja naginje širenju NATO na istok i prisustvu Alijanse na ruskoj granici. Ti planovi negovani su dugo vremena, a ukrajinska kriza samo je izgovor da se započne s njihovim sprovođenjem", navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo naglašava i da ishod samita pokazuje težnju NATO-a da dominira na vojnom planu, umanjujući svoju ulogu u rešavanju stvarnih pretnji, kao što su terorizam i proizvodnja oružja za masovno uništenje.

17.13 - Predsednici Ukrajine i Rusije Petro Porošenko i Vladimir Putin danas su u telefonskom razgovaru konstatovali da se prekid vatre na istoku Ukrajine "u velikoj meri poštuje", saopšteno je iz ukrajinskog predsedništva.

"Dva šefa države konstatovala su da se režim primirja u velikoj meri poštuje. Razgovarali su o merama koje treba preduzeti da primirje dobije trajni karakter", navodi se u saopštenju. Sporazum o prekidu vatre između Ukrajine i proruskih separatista postignut je juče u Minsku, u okviru Kontakt grupe koja okuplja predstavnike Rusije, Ukrajine, OEBS-a, i proruske pobunjenike. Stupio je na snagu sinoć u 18.00 časova. Oko 2.600 ljudi poginulo je u sukobima koji su počeli kada su proruski pobunjenici zauzeli nekoliko gradova u istočnoj Ukrajini u aprilu.

14.32 - Snage samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) pustiće sve zarobljene ukrajinske vojnike danas, dok su se kijevske vlasti obavezale da zarobljene koje drže puste u ponedeljak, 8. septembra, izjavio je danas premijer DNR Aleksandar Zaharčenko.

12.20 - Ukrajinske i proruske snage međusobno su danas optužile jedna drugu za kršenje prekida vatre samo nekoliko sati posle stupanja tog dogovora na snagu.

11.54 - Ministar odbrane Austrije Gerald Klug najavio je spremnost austrijske vojske za učešće u međunarodnoj mirovnoj misiji u Ukrajini, uz preduslov poštovanja primirja.

Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

10.47 - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc poručuje da je Austrija svojom neutralnošću u obavezi da bude vojno neutralna, ali ne i da bude neaktivna i da ne prepozna kada se krši međunarodno pravo kao što to čini Rusija u Ukrajini.On je, u intervjuu bečkom dnevniku “Kronen cajtung”, rekao da je Rusija u Ukrajini jasno kršila međunarodno pravo ne samo time što podržava separatiste, već i što na ukrajinskoj teritoriji deluju ruski vojnici.

10.03 - Evropska unija pozdravila je sporazum o prekidu vatre na istoku Ukrajine, ističući da sve strane moraju da ga poštuju i primenjuju.

"Pozdravljamo sporazum o prekidu vatre postignut u Minsku na sastanku Kontakt grupe. Taj sporazum sada sve strane moraju da poštuju i da ga u potpunosti primenjuju", navodi se u saopštenju EU.EU je izrazila nadu da će to biti prvi korak ka održivom političkom rešenju, zasnovanom na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, prenela je agencija Itar-Tass.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track