SEPARATISTI U PREDNOSTI: Sve više Škota glasalo bi za nezavisnost!
Foto: Reuters

Referendum 18. septembra

SEPARATISTI U PREDNOSTI: Sve više Škota glasalo bi za nezavisnost!

Planeta -
Zagovornici samostalnosti pridobili su znatan broj neopredeljenih, jer su pre samo mesec dana "unionisti" imali čak šest odsto prednosti nad "separatistima"

LONDON - Za manje od dve nedelje od referenduma, najnovija anketa javnog mnjenja pokazala je da je kampanju za nezavisnost podržalo 51 odsto Škota i da je protiv njih 49 odsto, čime su "separatisti" pridobili znatan broj neopredeljenih, jer su pre samo mesec dana "unionisti" imali čak šest odsto prednosti nad "separatistima".

Britanska vlada spremna je da obeća niz novih ovlašćenja Škotskoj, ukoliko se na referendumu o nezavisnosti 18. septembra Škoti odluče da ostanu u sastavu Velike Britanije, naveo je danas britanski ministar finansija Džordž Ozborn.

Ozborn je rekao da će planovi biti objavljeni u narednim danima i da je u planu da se Škotskoj da veća autonomiju u pogledu poreza, potrošnje i socijalnih davanja, javio je britanski BBC.

"Videćete, u narednih nekoliko dana, plan akcije je da se daju veća ovlašćenja Škotskoj. Onda će Škotska imati najbolje od oba "sveta". Oni će, istovremeno izbeći rizik odvajanja, ali će imati veću kontrolu nad svojom sudbinom - što je, kako mislim, ono mnogi Škoti žele da imaju", rekao je Ozborn, prenela je agencija Rojters.

Ozborn je naveo pružanje većih ovlasćenja Škotskoj vezano za poresku politiku, mnogo veću fiskalnu autonomiju, veću kontrolu nad javnim rashodima, više kontrole nad stopom izdvajanja za socijalna davanja i niz drugih mera.

Planirane mere Londona u korist Edinburga bile bi rezultat dogovora sve tri glavne partije u britanskom parlamentu i bile bi primenjene "onog momenta čim bi čuli "ne" na prestojećem referendumu", naveo je Ozborn.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track