Policija počela napad na stan Alžirca, odjekuju eksplozije

Policija počela napad na stan Alžirca, odjekuju eksplozije

Planeta -
Zamenik gradonačelnika Tuluza potvrdio je da je počeo napad

TULUZ - Izvor iz francuske policije izjavio je u sredu veče da je započeo napad na stan u kome se krije Alžirac Muhamed Merah (24), osumnjičen za ubistvo troje dece i jednog jevrejskog rabina, kao i prošlonedeljno ubistvo trojice vojnika, javio je Rojters.

Zamenik gradonačelnika Tuluza, čije ime nije navedeno, potvrdio je da je počeo napad.

Agencije javljaju da su se kod te zgrade u delu Tuluza u kome se Merah zabarakadirao čule tri eksplozije.

Zgrada je bila ceo dan pod opsadom, a ranije je AFP, pozivajući se na upućen izvor, javio da su pregovori o njegovoj predaji bili neuspešni.

Tri jake eksplozije čule su se blizu zgrade u Tuluzu, na jugozapadu Francuske, gde se zabarikadirao osumnjičeni serijski ubica, a koja je više od dvadeset sati pod opsadom policije, javlja Frans pres.

Policija: Eksplozije radi pritiska na osumnjičenog

Tri eksplozije koje su se čule kod zgrade u kojoj se krije Muhamed Merah imale su cilj da Meraha zaplaše i navedu ga na predaju, izjavili su predstavnici francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova, navodeći da nije započeta prava operacija njegovog hvatanja.

"Postojali su potezi zastrašivanja naoružanog čoveka koji se izgleda predomislio i ne želi da se preda", rekao je portparol Ministarstva Pjer-Anri Brandet Rojtersu.

Britanska agencija podseća da su ranije jedan izvor iz policije i zamenik gradonačelnika Tuluza Žan-Pjer Avren rekli da je napad na stan počeo pošto su se čule tri glasne eksplozije kod zgrade, a da su pregovori o predaji francuskog građanina alžirskog porekla prekinuti.

Frans pres je naveo izjavu neimenovanog zvaničnika da je Merah rekao da želi da se preda, ali da se predomislio, pa smo započeli pritisak na njega radi predaje.

Francuska agencija navodi da se nije čula razmena vatre posle eksplozija.

Veruje se da je Merah dobro naoružan, a ministar odbrane Žerar Longe rekao je da ga vlasti žele živog.

"Želimo da ga uhvatimo živog, kako bi mogao da bude priveden pravdi, saznamo njegove motive i ko su mu bili pomagači, ako ih je imao", rekao je ministar televizijskom kanalu TF1.

On je rekao da je prva eksplozija da se probije ulaz u stan gde je osumnjičeni zatvoren, a dve posle toga su namenjene da ga ogluve i onesposobe nekoliko minuta da reaguje. Posle eksplozija se nije se čula nikakva razmena vatre između osumnjičenog i policije. Policija je napravila jedan neuspeo pokušaj da ga uhapsi juče ujutro pre zore i od tada su jake policijske snage opkolile zgradu i pregovaraju s njim o predaji.

Dva izvora bliska istrazi odbili su da govore o napadu. "Rekao je da hoće da se preda, promenio je mišljenje, mi smo pojačali pritisak da bi se predao", rekao je jedan od tih izvora. Merah (23) je ubio trojicu vojnika poreklom iz severne Afrike 11. i 15. marta u Tuluzu i Montobanu, a u ponedeljak je na isti način ubio troje dece i rabina ispred jevrejske škole u Tuluzu.

Merah je rekao da je odbio da počini samubilački napad za Al Kaidu, ali da je prihvatio "opštu misiju" za napade u Francuskoj, rekao je francuskoj televiziji TF1 francuski ministar unutrašnjih poslova Klod Gean. Čovek je iz svog stana u razgovoru sa policijom rekao da je dobio instrukcije od Al Kaide tokom boravka u Pakistanu, dodao je ministar.

Zgrada u kojoj se zabarikadirao Muhamed Merah Zgrada u kojoj se zabarikadirao Muhamed Merah

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track