(VIDEO) OBARA SVE ŠTO LETI: Boing razvio moćno lasersko oružje!

Budućnost je počela

(VIDEO) OBARA SVE ŠTO LETI: Boing razvio moćno lasersko oružje!

Planeta -
Laičkim rečnikom, laser stvara izuzetno snažan i fokusiran snop svetlosti koji konstantno prati metu u pokretu. Svetlost se u ovom slučaju pretvara u toplotu, koja posle određenog vremena ili potpuno uništava metu ili je onesposobljava

Laserski sistem koji „Boing“ razvija za američku vojsku sada se uspešno pokazao i u nepovoljnim vremenskim uslovima. "HEL MD" je bez problema obarao bespilotne letelice, rakete i minobacačke granate kalibra 60 milimetara.Test na Floridi sproveden je po veoma vetrovitom i maglovitom vremenu, što je bilo ključno kako bi se simulirali uslovi na moru, saopštio je „Boing“.

HEL MD" (High Energy Laser Mobile Demonstrator) koristio je na testu laser snage 10 kilovata, mnogo slabiju verziju od one koja je planirana, kako bi oborio više od 150 meta iznad vazduhoplovne baze „Eglin“ na Floridi.

Laičkim rečnikom, laser stvara izuzetno snažan i fokusiran snop svetlosti koji konstantno prati metu u pokretu. Svetlost se u ovom slučaju pretvara u toplotu, koja posle određenog vremena ili potpuno uništava metu ili je onesposobljava.

Američka vojska i „Boing“ (koji je dobio 36 miliona dolara za razvoj sistema) rade na ovom oružju već nekoliko godina.Litijum-jonske baterije koje daju energiju laseru napajaju se iz dizel-generatora snage 60 kilovata, što znači da ukoliko se rezervoar stalno puni, "HEL MD" bi u teoriji mogao da obara mete koliko god je to potrebno.Sistem koristi teleskop i infracrvenu kameru kako bi locirao mete, a „Boing“ je dizajnirao "HEL MD" tako da su samo dva čoveka potrebna za njegovo funkcionisanje – vozač i operater sa laptopom i kontrolorom nalik onom na konzoli Xbox.

Sledeći korak biće da se snaga lasera pojača na 50 do 60 kilovata, što će znatno poboljšati efikasnost, jer će biti potrebno daleko manje vremena da sistem uništi rakete, artiljerijske granate ili letelice.HEL MD" se ne očekuje u vojnoj upotrebi najmanje još nekoliko godina.

Inače, razvoj laserskog sistema poveren je "Boing Defence, Space & Security", jednom od najvećih svetskih proizvođača odbrambenih vojnih sistema, i najvećem svetskom proizvođaču vojnih letelica. Kompanija posluje u okviru „Boinga“, a vredna je 33 milijarde dolara, sa 56.000 zaposlenih.

http://www.youtube.com/watch?v=Z71TOPLy1dU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track