Iguman Jefrem uz kauciju na slobodi

Sveta Gora

Iguman Jefrem uz kauciju na slobodi

Planeta -
Iguman svetogorskog manastira Vatoped uhapšen je 28. decembra prošle godine zbog sumnje za pranje novca, korupciju i privredne prestupe

ATINA - Sud u Atini doneo je odluku da igumana Jefrema, optuženog za korupciju i pranje novca, uz kauciju od 300.000 evra pusti na slobodu do početka suđenja, saopštila je Verska informativna agencija (VIA).

Iguman svetogorskog manastira Vatoped uhapšen je 28. decembra prošle godine zbog sumnje za pranje novca, korupciju i privredne prestupe. Prema odluci suda, iguman mora da se dva puta mesečno javlja poiciji, i ne sme da napusti Svetu Goru.

Advokati igumana su zatražli "kontrolisanu slobodu", ističući da je on star i slabog zdravlja, i da više ne može da utiče na istragu.

Iguman Jefrem je glavni akter afere "Vistonida" koja od 2008. potresa grčku političku scenu, i tokom koje su brojni političari su smenjeni ili su podneli ostavku, podseća VIA.

Posle hapšenja igumana Jefrema, ruski patrijarh Kiril pisao je grčkim vlastima, izražavajući protest zbog zatvaranja uglednog monaha. Carigradska patrijaršija je, uzimajući u obzir dokazni materijal čija je provera bila u toku, apelovala na druge crkve da prepuste sudskim organima u Atini da utvrde da li je iguman kriv ili ne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track