VEĆ PADAJU OPKLADE: Snouden i papa Franja rame uz rame u trci za Nobela
Foto: Ap

Čekajući listu kandidata

VEĆ PADAJU OPKLADE: Snouden i papa Franja rame uz rame u trci za Nobela

Planeta -
Nar rang-listi najveće irske kladionice Pedi Pauer papa vodi ispred američkog obaveštajca

OSLO - Nedelju dana pred odluku o dobitniku Nobelove nagrade za mir, pojavile su se spekulacije da bi ovogodišnji laureat mogao da bude američki "uzbunjivač" Edvard Snouden, pakistanska tinejdžerka Malala Jusafzai, koja se bori za pravo na obrazovanje, ili, najverovatnije, papa Franja.

Ove godine je za prestižnu Nobelovu nagradu za mir nominovano rekordnih 278 kandidata, a iako se lista drži u tajnosti, neka imena ipak su procurela, prenosi AFP.

Kristijan Berg Harpviken, direktor Istitituta za mirovna istraživanja u Oslu (PRIO), jedan je od malobrojnih eksperata koji su objavili godišnju kratku listu mogućih pobednika, u čijem je vrhu papa Franja.

Papa Franja vodi na najpoznatijoj irskoj kladionici Pedi Pauer (Foto: Printscreen)
Papa Franja vodi na najpoznatijoj irskoj kladionici Pedi Pauer (Foto: Printscreen)

Harpviken je odmah iza pape stavio američkog obaveštajca Snoudena, koji je obelodanio tajni program nadzora američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), a nominovala su ga dva norveška poslanika. Mada on napominje da bi Snouden bio kontroverzni izbor pošto ga "mnogi i dalje vide kao izdajnika i kriminalca", petočlana Nobelova komisija mogli bi da ga nagradi da bi "podvukla svoju nezavisnost" od norveških i američkih vlasti, navodi se na vebsajtu Nobeliana.com, koji uređuju vodeći norveški istoričari Nobelove nagrade.

Neki, međutim, odbacuju mogućnost da Snouden bude ovogodišnji laureat, a jedan od takvih je Robert Hard, direktor organizacije za zaštitu građanskih prava u Stokholmu.

"Bilo bi zaista hrabro dodeliti tu nagradu Snoudenu, ali mislim da se to neće dogoditi. Previše je kontroverzno, a i Skandinavci su isuviše naklonjeni SAD", ocenio je ovaj ekspert.

Tek, vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve je na prvom mestu i na rang-listi najveće irske kladionice "Pedi Pauer", ali bi, po svoj prilici, i to bio sporan izbor, navodi francuska agencija. Kritičari, naime, ukazuju da bi proglašavanje pape Franje za ovogodišnjeg laureta izazvalo slične kritike kao kada je američki predsednik Barak Obama proglašen za dobitnika te nagrade 2009, manje od godinu dana nakon što je preuzeo predsednički mandat. Tada su mnogi izneli pritužbe da je Obama nagrađen za "potencijalna buduća dobra dela, a ne za nešto što je već uradio".

Među ovogodišnjim favoritima za Nobelovu nagradu za mir je Malala Jusafzai (17), pakistanka aktivistkinja koja se bori za pravo devojčica na obrazovanje, a koju su talibani ranili 2012, kao i kongoanski lekar Denis Mukvege

.Za dobitnika bi mogao biti proglašen i opozicioni ruski list Novaja gazeta, koji zagovara demokratiju i ljudska prava, a koji je 1993. osnovao Mihail Gorbačov od dela svoje nagrade za mir, ili pak borac za ljudska prava Ales Bjalijacki iz Belorusije.

"Ove godine su predviđanja prilično dramatična, što znači da će liste potencijalnih laureata biti različite", zaključio je Harpviken, izrazivši uverenje da će komisija tražiti kandidata koji je povezan sa značajnim preokretima i sukobima tokom protekle godine, "što ne znači da će ga i naći".

Nagrada će biti svečano uručena 10. decembra, a prošlogodišnji dobitnik bila je Organizacija za zabranu hemijskog oružja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track