SAJBER RAT: U borbi protiv ISIL Evropa mobilisala Gugl, Tviter, Fejsbuk i Majkrosoft
Foto: Kurir Štampano

Novo bojno polje

SAJBER RAT: U borbi protiv ISIL Evropa mobilisala Gugl, Tviter, Fejsbuk i Majkrosoft

Planeta -
ISIL zna šta radi i dobro baratama komunikacijama, čak i kada je reč o strahotama. Džihadisti pre svega žele da se o njima priča, upozorava Žil de Keršov

PARIZ - U borbi protiv ekstremista i džihadista Evropa je mobilisala nove saveznike - Gugl, Tviter, Fejsbuk i Majkrosoft, kako bi se na elektronskom frontu zajedno suprostavili objavljivanju video-snimaka koji na javnost deluju zastrašujuće, ali kandidate za džihad - fasciniraju.

Predstavnici četiri velike američke kompanije bili su sinoć pozvani na diskretnu večeru sa ministrima unutrašnjih poslova EU u Luksemburgu, sa ciljem da se pronađe forum za dijalog između onih čiji je zadatak da suzbijaju svako ugrožavanje slobode i onih koji su zbog takvog ugrožavanja zabrinuti, piše francuski Figaro.

"Islamska država (ISIL) zna šta radi i dobro baratama komunikacijama, čak i kada je reč o strahotama. Džihadisti pre svega žele da se o njima priča", upozorio je Žil de Keršov, koordinator EU za borbu protiv terorizma.

ISIL organizuje kampanje i panoe za regrutovanje pristalica (Foto: Reuters)
ISIL organizuje kampanje i panoe za regrutovanje pristalica (Foto: Reuters)

Internet je za džihadiste moćan način da regrutuju nove članove. Stoga Francuska i druge evropske zemlje nastoje da na džihadističku propagandu prošire mogućnost ukidanja najofanzivnijih sadržina, kao što je to već slučaj sa sadržajima koji predstavljaju povredu ljudskog dostojanstva, pre svega sa dečjom pornografijom. Istovremeno, izgleda da i američka strana, naročito ministarstva pravde i unutrašnje bezbednosti, takođe razmatraju načine rešavanja ovog problema, kažu u Briselu.

Nema, međutim, reči o tome da bi mogla biti uvedena panevropska regulativa koja bi se odnosila na Gugl, Ju tjub ili Fejsbuk, navodi pariski list uz ocenu da bi 28 članica teško mogle da takvu regulativu izdejstvuju u Evropskom parlamentu koji strogo vodi računa o javnim slobodama.

Ideja je da se ostvari saradnja na osnovu postojećih instrumenata - s jedne strane, sa sistemima za uzbunu i obaveštavanje na Internetu koje su Evropljani uveli, kao što je "signalna platforma" francuske vlade, a sa druge strane su tu stručnost i tehnička moć gigantskih internetskih kompanija.

Tviter je još u avgustu blokirao naloge pristalica ISIL (Foto: AP)
Tviter je još u avgustu blokirao naloge pristalica ISIL (Foto: AP)

Američke firme nisu čekale na Brisel da "zatvore česmu" kada je to bilo potrebno te je tako Tviter još u avgustu blokirao naloge pristalica ISIL koje su objavile snimke ubistva novinara Džejmsa Folija.

"Sve je stvar brzine. Treba blokirati sporne video snimke u samom početku, pre nego što ih brzo preuzme mnoštvo nacionalnih servera koji se teže mogu kontrolisati", smatra jedan britanski ekspert.

Ako se snimci blokiraju prekasno, "naprave se 50 njegovih replika pre nego što uspete da blokirate makar jednu", upozoravaju u Evropskoj komisiji.

Druga opcija bi bila da se američke kompanije pridruže naporima antipropagande, što Gugl već radi pozivajući žrtve da iznesu svoja iskustva na sajtu posvećenom borbi protiv nasilnog ekstremizma. Na istom projektu radi i Brisel, a kakvi će biti rezultati - ostaje da se vidi, zaključuje pariski dnevnik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track