(VIDEO) PORUKA OD KOJE SE KRV LEDI Džon Kentli: Čekam da dođem pod nož džihadista!
Foto: Printscreen Yt

Agonija

(VIDEO) PORUKA OD KOJE SE KRV LEDI Džon Kentli: Čekam da dođem pod nož džihadista!

Planeta -
Ovo je samrtnički vapaj britanskog novinara kojem je ISIL zaklao četvoricu sapatnika i koji je sledeći na redu

RAKA - Teroristička organizacija Islamska država u Iraku i Levantu (ISIL) objavila je nov, četvrti propagandni video-snimak britanskog novinara Džona Kentlija, kog već dve godine drži kao taoca, u kojem on optužuje vladu u Londonu za to što džihadisti odrubljuju glave taocima kao što je on.

U 6 minuta i 53 sekunde dugom videu postavljenom na Jutjubu Kentli je rekao da je ova teroristička grupa jedva čekala rat s Amerikom i njenim saveznicima, ali i optužuje zapadne vlade da troše milione funti na vojne akcije u holivudskom stilu umesto da plate otkupninu njegovim tamničarima.

"Ako se neko nada lepoj, urednoj i hirurški preciznoj vojnoj operaciji bez prljanja ruku, stiže mu stravično iznenađenje", kaže Kentli osvrćući se na vazdušne udare koje izvode SAD, Britanija i druge članice međunarodne koalicije.

On konstatuje da ISIL u svakom slučaju pobeđuje u aktuelnoj situaciji.

"Ako ova smaknuća izazovu otpor kod javnosti ili promenu politike, to je za njih ogromna pobeda. A ako naše vlade odluče da i dalje bacaju bombe i troše milione dolara i oslabe naše zemlje, i to im je velika pobeda", kaže on napominjući da su četvorica njegovih sapatnika već ubijena i da i sam čeka očekuje istu sudbinu.

"Čekam svoj red", rekao je i optužio britanskog premijer Dejvida Kamerona da s jedne strane žali za obezglavljenim taocima i obećava borbu protiv ISIL, a s druge strane zloupotrebljava njihovu smrt radi sticanja podrške javnog mnjenja za dalje napade na ISIL.

"Premijeru, vi znate za našu situaciju gotovo dve godine. Odlučili ste da ne pregovarate sa ISIL, što bi moglo da nas spase. A sada koristite ove smrti da biste potpalili ovaj rat. Ako je to slučaj, duboko sam povređen, premijeru. Mnogo vam hvala", rekao je Kentli pošto se još u uvodu predstavio kao britanski talac kog se njegova vlada odrekla.

Džon Kentli: Premijeru, mnogo vam hvala! (Foto. Printscreen YouTube)
Džon Kentli: Premijeru, mnogo vam hvala! (Foto. Printscreen YouTube)

U članku koji je objavio džihadistički magazin Dabik, Kentli tvrdi da sam piše scenarija za video-snimke. Takođe ga opisuju kao osobu koja je "niko i nikuda ne ide", a spava na madracu na podu čiste i udobne sobe.

Taj britanski fotoreporter otet je pre dve godine u Siriji i ovo mu je četvrti video u kojem se pojavljuje obučen u narandžastu majicu, koju su imali svi zarobljenici.

Njegov otac Pol Kentli, koji je teško bolestan, snimio je poruku u kojem moli ISIL da mu oslobode sina.

"Vama koji držite Džona: molim vas da znate da je on dobar čovek koji je samo pomagao narodu Sirije i molim vas da nam pomognete i dozvolite mu da se bezbedno vrati kući onima koje voli i koji ga vole", rekao je nesrećni otac iz bolničkog kreveta.

http://www.youtube.com/watch?v=GWjgl887MnE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track