NEMAČKA U ŠOKU: Gimnazijalci se pozdravljali kao Hitlerovi nacisti
Foto: Kurir-info

Istraga

NEMAČKA U ŠOKU: Gimnazijalci se pozdravljali kao Hitlerovi nacisti

Planeta -
Svih 29 mladića i devojaka bilo je povezano preko aplikacije "WhatsApp" i u komunikaciji su koristili nacističke pozdrave poput "Zig hajl" i "Dojčland zig hajl"

BERLIN - Učenici devetog razreda Gimnazije u Landsbergu, u pokrajini Sansonija-Anhalt, pozdravljali su se nacističkim pozdravima u međusobnoj komunikaciji mobilnim telefonima, što je šokiralo nemačku javnost, piše tabloid Bild.

Svih 29 mladića i devojaka bilo je međusobno povezano preko aplikacije "WhatsApp" i u komunikaciji su koristili nacističke pozdrave poput "Zig hajl", "Dojčland zig hajl", i pozdravljali se međusobno parolama protiv stranaca, koje su tipične za neonacističku Nacionaldemokratsku partiju Nemačke (NPD).

Roditelji i nastavnici kažu da nisu ništa o tome znali, a nemačka policija sada istražuje slučaj, prenose nemački mediji.

"Istražujemo slučaj od ponedeljka"", rekla je jedan portparol policijske direkcije pokrajin Saksonija-Anhalt.

Ovo nije prvi put da se u toj pokrajini dešavaju neonacistički izgredi. Pre više godina neonacisti su spalili "Dnevnik Ane Frank", klasik svetske književnosti preveden na više od 50 jezika, svedočanstvo jevrejske devojčice o zatočeništvu tokom Drugog svetskog rata, koje je sinonim za sva dečja stradnja i strahote pod nacistima i fašistima.

Takođe, na jednoj svečanosti u idiličnom Pretcinu, mestašcetu nedirnute prirode i istorijskih vrednosti, poput crkve Svetog Tomasa iz 1140. godine, ekstremni desničari su spalili američku zastavu i "Dnevnik Ane Frank", a mladi policajac koji je bio u blizini, branio se kasnije, pisala je štampa, da nije znao ni poznavao značaj tog dela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track