MOSKVA POZVALA KIJEV: Prekinite ofanzivu na istoku Ukrajine!
Foto: Reuters

Inicijativa

MOSKVA POZVALA KIJEV: Prekinite ofanzivu na istoku Ukrajine!

Planeta -
Proruski lideri, koji su juče izabrani, imaju dovoljno autoriteta da uspostave široko održiv dijalog sa kijevskim vlastima, kaže zamenik šefa diplomatije Rusije

MOSKVA - Rusija je danas pozvala Kijev da prekine vojnu ofanzivu na istoku Ukrajine i naglasila da novoizabrani proruski lideri dovoljno autoriteta i ovlašćenja da pregovaraju sa Kijevom.

"Proruski lideri, koji su juče izabrani, imaju dovoljno autoriteta da uspostave široko održiv dijalog sa kijevskim vlastima", rekao je zamenik šefa diplomatije Rusije Grigorij Karasin za Itar-Tass pošto je zvanična Moskva priznala izbore u samoproglašenim narodnim republikama Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine, prenosi AFP.

Dijalog može da donese rezultate, kako je rekao Karasin, samo pod uslovom ravnopravnog dijaloga zasnovanog na uzajamnom poštovanju i da se Kijev odrekne vojnih operacija i "zloglasne antiterorističke operacije".

Komentarišući sankcije kojima Zapad preti Rusiji zbog spornih izbora u samoproglašenim Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj Republici Karasin je rekao da je "jezik sankcija apsolutno kontraproduktivan metod rešavanja konflikta, što je istoriji dokazano".

Sada je važno da se preduzmu aktivni koraci u cilju održavanja dijaloga između Kijeva i predstavnika Donbasa, rekao je Karašin i dodao da će Moskva učiniti sve da pomogne u pronalaženju rešenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track