AMBASADOR RUSIJE: Moksva nije protiv ulaska BiH u EU, već u NATO
Foto: Fonet

Precizno

AMBASADOR RUSIJE: Moksva nije protiv ulaska BiH u EU, već u NATO

Planeta -
Tekst rezolucije zloupotrebljen je tako da se promoviše članstvo BiH u Evropskoj uniji i NATO kao jedinstven proces, zato se Rusija uzdržala u glasanju u SB UN, kaže Petar Ivancov

SARAJEVO - Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov izjavio je danas da se Rusija uzdržala od glasanja u Savetu bezbednosti UN o produženju Misije Eufora u BiH, jer je tekst rezolucije zloupotrebljen da se promoviše članstvo BiH u Evropskoj uniji i NATO kao jedinstven proces.

Ivancov je objasnio da se Rusija ne protivi članstvu BiH u EU, ali da se protivi članstvu BiH u NATO savezu, jer o tome ne postoji konsenzus tri konstitutivna naroda. Ruski diplomata je dodao da je to bio razlog za uzdržanost, a ne zato što bi Rusija bila protiv Misije Eufora, ili članstva BiH u Unijii, prenosi Radio televizija Republike Srpske, pozivajući se na Srnu.

Ivancov je naglasio da Rusija shvata važnost misije Altea u implementaciji Dejtonskog sporazuma i stvaranja bezbednosnog ambijenta u BiH, ali i da smatra da se Savet bezbednosti UN ne treba koristiti za promovisanje evroatlantskih integracija.

On je, takođe, naveo da je odbijen amandman Rusije - da se izbaci deo koji govori o evroatlantskim integracijama, zbog čega je njegova zemlja bila uzdržana od glasanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track