Al Kaida objavila snimak otetog Serža Lazarevića
Foto: REUTERS

Taoci mole za pomoć

Al Kaida objavila snimak otetog Serža Lazarevića

Planeta -
Poslednji dokaz da je Lazarević živ bio je u junu. Filip Verdon, Francuz koji je otet zajedno sa Lazarevićem, ubijen je prošle godine

PARIZ - Severnoafričko krilo Al Kaide objavilo je video snimak na kom taoci, Francuz Serž Lazarević i Holanđanin Sjak Rijke, apeluju na vlade svojih zemalja da pregovaraju o njihovom oslobađanju.

Video snimak, objavljen na džihadističkom forumu, sastoji se iz dve scene, gde je svaki od taoca na različitoj lokaciji.

Prvo se pojavljuje Francuz Lazarević (50), koji je u Maliju otet pre skoro tri godine. On na glavi nosi crni turban i sedi na sedištu u kolima.

"Veoma sam bolestan, bole me bubrezi i imam visok krvni pritisak...Strahujem da mi je život u opasnosti od francuske intervencije u Iraku. Molim vas gospodine predsedniče (Fransoa Oland) da sve učinite da budem oslobođen jer ste vi odgovorni za ono što će mi se dogoditi", rekao je Lazarević, koji je govor završio sa porukom upućenoj porodici.

Kancelarija francuskog predsednika je saopštila da se utvrđuje autentičnost ovog snimka. U saopštenju se navodi da je Oland u kontaktu sa svim zemljama regiona i da koristi sve forme dijaloga u cilju oslobađanja taoca.

Poslednji dokaz da je Lazarević živ bio je junu. Filip Verdon, Francuz koji je otet zajedno sa Lazarevićem, ubijen je prošle godine, na severu Malija.

U drugom delu snimka pojavljuje se Holanđanin Rijke, koji je otet u novembru 2011. godine iz jednog restorana tokom putovanja Saharom.

"Danas je 26. septembar 2014. godine...ima više od 1.000 dana od kako sam otet", rekao je Rijke, obućen u belu košulju.

Rijke se požalio na bolove u leđima, ističući da je emotivno u jako lošem stanju.

"Smatraću moju vladu odgovornom ako mi se nešto loše dogodi. Molim vas, pomozite mi", kazao je on.

Agencija Rojters navodi da nije uspela da dobije nezavisnu potvrdu autentičnosti snimka ekstremističke grupe AQIM.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track