PODELE NA DAN SEĆANJA U VUKOVARU: Vrh vlasti i veterani marširali u dve kolone
Foto: Printscreen Yt

Godišnjica

PODELE NA DAN SEĆANJA U VUKOVARU: Vrh vlasti i veterani marširali u dve kolone

Planeta -
Grupa veterana izdvojila se i samostalno kreula prema groblju, pa su u jednom trenutku zaustavili kolonu u kojoj su bili hrvatski predsednik, premijer i članovi vlade

VUKOVAR - Hrvatska danas obeležava 23 godine od pada Vukovara, gde se nalazi i državni vrh, ali je i ove godine Kolona sećanja podeljena pošto se grupa veterana izdvojila i samostalno kreula prema groblju, a na tom putu su u jednom trenutku zaustavili zvaničnu kolonu, u kojoj su hrvatski predsednik, premijer i članovi vlade.

Veterani kažu da su se izdvojili zato što ih državni vrh ne poštuje, pa zašto bi oni poštovali njih.

Sa delom ratnih veterana koji su prošli centrom Vukovara pre službene Kolone sećanja su i prpadnici policije, general i bivši haški optuženik Mladen Markač i predsednik Udruženja specijalne policije Josip Klem. Oni su na jednom od vukovarskih raskšća presreli službenu kolonu u kojoj su predsednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i članovi vlade. Zvanična kolona je stajala nekoliko minuta, a Klem je izjavio kako je sve to "jedna kolona, ali da građani ipak moraju prvi da prođu".

Josipović je pozvao građane Hrvatske da u Vukovaru, prilikom obeležavanja 23 godine od pada tog grada, pokažu punu poltiičku odgovornost i zrelo ponašanje kako se, kako je rekao, ne bi ponovila sramota od prošle godine. Obraćajući se javnosti putem Hrvatske Radio-televizije, Josipović je sinoć pozvao građane da budu, kako je rekao, ponizni bez obzira na to da li se slažu ili ne u političkim pitanjima.

"Kao predsednik Hrvatske doživljavam sebe kao prvoga među jednakima i biću samo jedan čovek u mnoštvu onih koji će biti sutra u koloni. Svako je mesto u vukovarskoj koloni jednako vredno", rekao je Josipović u svom obraćanju na Hrvatskoj televiziji. On je podsetio na događaje od prošle godine u Koloni sećanja i ocenio da je to bio "udar na državne institucije" za koje su, među ostalima, život dali i vukovarski branitelji.

Zbog sukoba branitelja i državnog vrha prošle godine je državna delegacija je bila onemogućena da dođe do Memorijalnog centra pošto su im branitelji preprečili put i ostavili ih na začelju kolone.

Program obeležavanja stradanja Vukovara u Domovinskom ratu započeo je himnom i munutom ćutanja za sve žrtve. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako su se skupili da bi se prisetili žrtve Vukovara i odali počast "svim poginulima, ranjenima i nestalima koji su doprineli stvaranju slobodne Hrvatske".

"Danas je bitno samo odati pijetet žrtvi Vukovara, a sve drugo, ambicije ili skriveni ciljevi, neka se ostave za drugi dan i drugo mesto", izjavio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track