KATOLICI ĆE BITI MANJINA: Broj muslimana u Beču će za 30 godina biti duplo veći!
Foto: Reuters

Eksperti upozoravaju

KATOLICI ĆE BITI MANJINA: Broj muslimana u Beču će za 30 godina biti duplo veći!

Austrija -
Stručnjaci upozoravaju da se religijska slika grada menja velikom brzinom. Sve više Austrijanaca istupa iz katoličke crkve i okreće se spiritualizmu i "privatnom“ verovanju

BEČ - Prognoza Austrijske akademije nauka pokazuje da će se 2046. godine u Beču udvostručiti broj muslimana, dok će svega trećina stanovništva biti katoličke veroispovesti.

Ove brojke rezultat su istraživanja u okviru projekta "WIREL“. Naučnici su pokušali da utvrde strukturu i važnost religija i verovanja u narednih 30 godina u Beču. Detaljni rezultati biće predstavljeni na jednoj konferenciji koja počinje u četvrtak, a u okviru koje će se bečki rezultati uporediti sa drugim velikim gradovima Evrope.

Naučnicima je u okviru ovog istraživanja bilo teško da pronađu oslonac i polaznu tačku u sadašnjosti, jer je poslednje statističko istraživanje na ovu temu sprovedeno još 2001. godine. Rekonstrukcijom je procenjeno da u Beču danas ima 41 odsto katolika, 12 odsto muslimana, 9 odsto pravoslavaca (pre svega Srba), 4 odsto protestanata, 0,5 odsto Jevreja, kao i 3 odsto pripadnika drugih religioznih zajednica i 30 odsto stanovnika koji ne pripadaju nijednoj verskoj zajednici.

Eksperti upozoravaju da se religijska slika grada menja velikom brzinom. Sve više Austrijanaca istupa iz katoličke crkve i okreće se spiritualizmu i "privatnom“ verovanju: oni ostaju pobožni, ali ne odlaze u crkvu i ne žele da plaćaju crkveni porez.

Slika se dodatno menja doseljavanjem sve većeg broja stranaca, pre svega muslimana i pravoslavaca.

"Sada je preostala sama srž pobožnih katolika u Beču, koji ni u budućnosti neće istupiti iz crkve“, uveren je saradnik na projektu Ramon Bauer. Stoga se broj stanovnika koji ne pripadaju nijednoj verskoj zajednici neće povećavati, ali će se, zbog povećanja broja stanovnika, statistički gledano smanjiti procenat katolika, kojih će 2046. biti svega 33 odsto.

Za 30 godina povećaće se broj muslimana, sa sadašnjih 12 na 21 odsto, i pravoslavaca, sa 9 na 11. Razlog naglog porasta pripadnika islamske zajednice je to što je muslimanska omladina najreligioznija u svojoj starosnoj grupi, a pripadnici ove zajednice u proseku su mlađi od pripadnika drugih religija.

Veliku ulogu će u budućnosti igrati i stopa novorođene dece unutar religijske zajednice i roditeljske odluke jer se pripadnost određenoj religiji po pravilu nasleđuje.

Trenutno se u muslimanskim i jevrejskim porodicama rađa najviše dece, dok se iz (religijski) mešovitih brakova rađa manje dece, koja se odgajaju bez posebnog religijskog identiteta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track