(VIDEO) ČEČENIJA NOVO ŽARIŠTE: 19 mrtvih u napadu terorista u Groznom uoči Putinovog govora
Foto: Reuters

Novo žarište

(VIDEO) ČEČENIJA NOVO ŽARIŠTE: 19 mrtvih u napadu terorista u Groznom uoči Putinovog govora

Planeta -
Ekstremisti su u tri autombila ušli u Grozni i ubili tri policajca kod kontrolnog punkta pre nego što su ih snage bezbednosti eliminisale

GROZNI - U borbama policijskih snaga sa ekstremistima u prestonici Čečenije, Groznom, poginulo je 19 osoba, od kojih deset policajaca, a povređeno je još 28 pripadnika snaga bezbednosti, saopštio je ruski Nacionalni antiteroristički komitet.

Specijalnom antiterorističkom operacijom je rukovodio čelnik te ruske republike Ramzan Kadirov, koji je izjavio da je tokom borbe ubijeno najmanje devet ekstremista, prenele su ruske agencije.

U borbama policajaca i ekstremista su potpuno uništene jedna desetospratnica i škola u centru Groznog. Agencija Itar-Tass navodi da je grupa nepoznatih napadača oko ponoći u tri vozila napala punkt saobraćajne policije u Groznom i da su se potom sakrili u Dom štampe u centru grada.

Kadirov je rekao da je zgrada veoma oštećena u operaciji, obećavši da će biti izgrađen novi Dom štampe.

Interfaks navodi da su napadači prethodno ubili trojicu saobraćajnih policajaca.

Kadirov je rekao da su ekstremisti planirali velike terorističke napade u Čečeniji.

Nasilje je izbilo uoči današnjeg godišnjeg govora ruskog predsednika Vladimira Putina pred oba doma ruskog parlamenta. Posle separatističkih ratova 1990-ih, Čečenija se stabilizovala pod vlašću sadašnjeg predsednika republike Ramzana Kadirova, ali islamski ekstremisti su nastavili pobunu širom Severnog Kavkaza.

U Grozni helikopterima pristižu pojačanja.

U međuvremenu se pojavio snimak islamskih terorista koji su izvršili napad. Snimak pokazuje da je reč o samoubilačkom napadu i da su islamisti stigli u grad sa namerom da poginu u borbi.

http://www.youtube.com/watch?v=reDKdokY5Sw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track