BOLJI OD PANAMSKOG KANALA: Kinezi će preko Nikaragve spojiti dva okeana!
Foto: Ap

Potpisan ugovor od 50 milijardi dolara

BOLJI OD PANAMSKOG KANALA: Kinezi će preko Nikaragve spojiti dva okeana!

Planeta -
Potpredsednik Nikaragve Omar Haleslevens i predsednik kineskog građevinskog holdinga HKND Vang Đing ocenili su da će taj kanal promeniti istoriju privrede Nikaragve, jedne od najsiromašnijih latinoameričkih zemalja

MANAGVA - Zvaničnici Nikaragve i predstavnici jedne kineske kompanije postigli su danas dogovor o 50 milijardi dolara vrednom projektu izgradnje kanala koji bi trebalo da spoji Atlantski i Tihi okean i bude konkurencija Panamskom kanalu.

Potpredsednik Nikaragve Omar Haleslevens i predsednik kineskog građevinskog holdinga HKND Vang Đing ocenili su da će taj kanal promeniti istoriju privrede Nikaragve, jedne od najsiromašnijih latinoameričkih zemalja. Zvaničnici dve zemlje danas su postigli dogovor o neophodnim radovima u mestu Brito, gde bi trebalo da bude izgrađena prva luka.

Najavljeno je da kanal treba da bude potpuno operativan 2019. godine. Dogovoru su prethodili višemesečni protesti hiljada stanovnika Nikaragve, koji strahuju da će im zemlja biti oduzeta bez odgovarajuće naknade.

Zaštitnici životne sredine, istovremeno, upozoravaju da vlasti prenebegavaju ekološke analize i ignorišu opasnost koju će jak teretni saobraćaj predstavljati za Jezero Nikaragva, najveći izvor pitke vode u zemlji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track