MINSK: Danas neće biti sastanka Kontakt-grupe za Ukrajinu
Foto: AP

Nema pregovora

MINSK: Danas neće biti sastanka Kontakt-grupe za Ukrajinu

Planeta -
Juče je dogovorena razmena zarobljenika po principu svi za sve, kazao lider DNR Aleksandar Zaharčenko

MINSK - Pres sekretar Ministarstva inostranih poslova Belorusije Dmitrij Mirončik saopštio je da danas neće biti održan sastanak Kontakt-grupe (Ukrajina, Rusija, OEBS) za rešavanje krize na istoku Ukrajine, kako se ranije najavljivano.Ukrajinska agencija UNN javila je nezvanično juče, pozivajući se na izvore bliske pregovorima, da bi druga runda razgovora trebalo da bude održana danas.

"Sastanka Kontakt-grupe za Ukrajinu danas u Minsku neće biti", rekao je Mirončik beloruskoj agenciji Belta.

Učesnici Kontakt-grupe održali su prekjuče sastanak u glavnom gradu Belorusije, na kom su učestvovali predstavnica OEBS za Ukrajinu Adelaida Hajdi Taljavini, bivši predsednik Ukrajine Leonid Kučma, ambasador Rusije u Kijevu Mihail Zurabov, kao i opunomoćeni predstavnici samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR, LNR), Vladislav Dejnego i Denis Pušilin.

Posle sastanka, koji je trajao duže od pet sati, lideri LNR i DNR Igor Plotnicki i Aleksandar Zaharčenko saopštili su da je 24. decembra dogovorena razmena 225 za 150 zarobljenika. Dejnego je Itar-Tassu rekao da su Donjeck i Lugansk predali OEBS-u na usaglašavanje nacrt izjave posle prekjučerašnjeg sastanka u Minsku, ali da nije bilo reakcije Kijeva. Prema njegovim rečima, radi se o uzajamnim ustupcima strana.

"Mi sa svoje strane preuzimamo određene obaveze i očekujemo da će i ukrajinska strana preduzeti određene obaveze", rekao je predstavnik LNR.Agencija UKrinform prenela je juče izjavu predstavnika Generalštaba ukrajinske vojske Aleksandra Romaznina da bi od danas trebalo da počne povlačenje artiljerije velikog kalibra u Donjeckom basenu, radi formiranja zone bezbednosti od 30 kilometara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track