BALKAN ISČEKUJE LEDENI TALAS: Sneg i niske tepretature u celom regionu
Foto: Rojters

BALKAN ISČEKUJE LEDENI TALAS: Sneg i niske tepretature u celom regionu

Planeta -
Područje Srbije će snežne padavine zahvatiti u toku noći između nedelje i ponedeljka. Očekuje se stvaranje snežnog pokrivača visine od 10 do 30 centimetara, lokalno i više, a usled jakog vetra i pojava snežnih nanosa

BEOGRAD, ZAGREB, LJUBLJANA - Snežno nevreme koje je stiglo na Balkansko poluostrvo proširiće se tokom vikenda na ceo region, gde se očekuju niske temperature, jak vetar i formiranje snežnog pokrivača, navode meteorološke službe.

Područje Srbije će snežne padavine zahvatiti u toku noći između nedelje i ponedeljka. Očekuje se stvaranje snežnog pokrivača visine od 10 do 30 centimetara, lokalno i više, a usled jakog vetra i pojava snežnih nanosa.

Upozorava se da je u nedelju 28. decembra u istočnoj Srbiji i Podunavlju moguća ledena kiša.

U upozorenju je najavljeno da će od ponedeljka 29. decembra do subote 3. januara biti veoma hladno, ujutro sa umerenim i jakim mrazem, a danju temperatura niža od nula stepeni, odnosno da će biti ledeni dani.

Vozači se podsećaju na obavezu da imaju zimsku opremu i upozoravaju da na put ne kreću bez preke potrebe.U Crnoj Gori, javlja portal CDM, sneg već pada u okolini Cetinja, pa je na putevima obavezna zimska oprema, a zbog snega je otežan saobraćaj na putnom pravcu Podgorica-Cetinje.

Direkcija za saobraćaj i "Crnagoraput" već su uputili kamione i utovarivače kako bi na vreme čistili sneg i puteve održavali prohodnim, a u pripravnosti je i avio-helikopterska jedinica MUP-a, javljaju crnogorski mediji.

Mediji u BiH javljaju da sneg neprekidno pada na planinama, pa se već za ovaj vikend očekuju skijaši, jer će snežni pokrivač biti od 20 do 30 centimetara.

Sneg je prekrio Sarajevo i nastavlja da pada u centralnoj i istočnoj Bosni i Hercegovini.Visina belog pokrivača na Bjelašnici je deset centimetara, na Kupresu pet, a u Han-Pijesku četiri centimetra.

Osetno je hladnije, javljaju hrvatski mediji, prenoseći upozorenje prognostičara da je ovo tek uvod u ono što sledi, posebno u noći između subote i nedelje, kada se u nekim delovima Hrvatske očekuje i pola metra snega.

Na Jadranskoj magistrali su juče zbog olujne bure za saobraćaj zatvorene brojne deonice, a zbog snega je otežan saobraćaj u Lici i Gorskom Kotaru.

Prema prognozi meteorologa, sneg bi za vikend trebalo da padne čak i u Dubrovniku.

Snežne padavine praćene jakim vetrom očekuju se danas popodne i u Sloveniji, a olujno nevreme nastaviće se u nedelju, kada će vetar u zapadnoj oblasti Primorska premašiti 100 kilometara na sat.

Snežne padavine pojačaće se tokom noći, a na obali očekuje se kiša.

U brdovitim krajevima zapadne Slovenije i u oblastima Notranjska, na severozapadu, i Kočevje, na jugu, očekuje se da će pasti do 40 centimetara snega, prenela je STA. U drugim delovima zemlje očekuje se snežni pokrivač od 15 do 30 centimetara. U nedelju popodne severni vetar dostići će brzinu od 70 kilometara na sat na severu zemlje.

Centar za informacije o saobraćaju upozorava na opasnost od leda na putevima. Prema meteorolozima, snežna oluja bi trebalo da oslabi do ponedeljka, ali ostaće vetrovito i veoma hladno sa povremenim snežnim padavinama do Nove godine. U planinama postoji opasnost od lavina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track