OŠTETILI HRVATSKU ZA 11,5 MILIONA EVRA: 306 lažnih diploma u JP Zagreba
Foto: Shutterstock

Skandal

OŠTETILI HRVATSKU ZA 11,5 MILIONA EVRA: 306 lažnih diploma u JP Zagreba

Planeta -
Samo sedam zaposlenih lažiralo je fakultetsku diplomu, što znači da je u Zagrebačkom holdingu radilo 299 osnovaca na poslovima za koje se traži srednjoškolsko obrazovanje

ZAGREB - Revizije diploma i svedočanstava u zagrebačkom komunlanom holdingu pokazala je da 306 zaposlenih ima falsifikovane diplome i svedočanstva, a razlika u novcu koja ima je isplaćivana na osnovu stručne spreme meri se milionima kuna, prenosi HRT.

Oštretili su državu za neverovatnih 88,5 miliona kuna, to jest 11,5 miliona evra, precizira Jutarnji list.

Najviše lažnih diploma otkriveno u Zagrebačkom električnom tramvaju (ZET) i Gradskoj čistoći, prenosi HRT. Falsifikovana svedočanstva dobijali su u obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj, ali i u Bosni i Hercegovini.

Ovako u vrlo kratkim crtama izgleda konačna verzija revizije diploma i svedočanstava Zagrebačkog holdinga koju je Jutarnji list dobio na uvid, a koju je punih osam meseci obavljala Služba za unutrašnju reviziju i kontrolu ovog zagrebačkog komunalnog diva.

Protiv vlasnika lažnih diploma pokrenute su krivične prijave, a 249 je dobilo otkaze. Od 306 lažnih diploma samo sedam je bilo fakultetskih, a ostale su srednjoškolske, što znači da je u Zagrebačkom holdingu radilo 299 osnovaca!

Što se tiče obrazovnih ustanova koje su izdavale lažne diplome, revizijom je ustanovljeno da je reč o 64 fakulteta, viših i srednjih škola i drugih ustanova, a ekorder je Škola za putni saobraćaj Zagreb, gde je izdato 98 falsifikovanih diploma, zatim Elektroindustrijska obrtnička škola Zagreb, pa ostale škole. Od fakulteta spominju se pravni, građevinski, PBF i saobraćajni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track