UZBUNA U BRITANIJI: Kod Škotske opazili rusku podmornicu pa pozvali Amerikance u pomoć

Uzburkano more

UZBUNA U BRITANIJI: Kod Škotske opazili rusku podmornicu pa pozvali Amerikance u pomoć

Planeta -
Britanski vojni stručnjaci upozoravaju da su odbrambene sposobnosti "Ostrvljana" oslabljene još od 2010., kada je ukinut program vazdušnog nadzora Nimrod, jer je održavanje te flote aviona koštalo četiri milijarde funti

Britanski vojni stručnjaci upozoravaju da su obrambene sposobnosti "Ostrva" oslabljene još od 2010., kada je ukinut program vazdušnog nadzora.

Periskop ruske podmornice opažen u vodama blizu Farslanea u Škotskoj, na mestu gde inače izranjaju britanske podmornice, digle su na noge ostrvske vojne snage. Prema pisanju britanskim medija, navodi se kako je spomenuta podmornica pokušavala da prati jednu od četiri britanske podmornice klase Vanguard

Isti izvori navode kako su sve češća opažanja "nepozvanih gostiju" iz Rusije u podmorju severno i zapadno od obale Škotske.

U nedostatku rešenja, ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva bilo je prisiljeno da pozove u pomoć svoje američke saveznike. U potrazi za misterioznom ruskom podmornicom angažovani su potom američki avioni P3 Orion.

Britanski vojni stručnjaci upozoravaju da su odbrambene sposobnosti "Ostrvljana" oslabljene još od 2010., kada je ukinut program vazdušnog nadzora Nimrod, jer je održavanje te flote aviona koštalo četiri milijarde funti.

Iako Moskva službeno poriče bilo kakve podmoarske aktivnosti, mediji su prošle godine nekoliko puta beležili slučajeve opažanja ruskih podmornica.

Tako je nakon tri opažaja tajanstvene podmornice u vodama kod Štokholma Švedska zatvorila pomorski i vazdušni prostor oko svog glavnog grada.

Velika potraga nije urodila plodom. Iako je Rusija više puta demantovala umešanost svoje podmornice u taj incident Švedska je ostala pri stavu da joj je poznato ko je uljez.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track