PREVIRANJE U MOSKVI: Putin razočaran Medvedevim jer je blag prema Zapadu, uskoro smena?
Foto: AP

Nesuglasice u Kremlju

PREVIRANJE U MOSKVI: Putin razočaran Medvedevim jer je blag prema Zapadu, uskoro smena?

Planeta -
Među prvima koji su uperili prst u Medvedeva bili su Evgenij Primakov, bivši premijer i šef ruskih tajnih službi, kao i Vladimir Čamov, ruski ambasador u Libiji za vreme krize

Predsednik Rusije Vladimir Putin smatra da je premijer te zemlje Dmitrij Medvedev "previše mekan sa Barakom Obamom i evropskim liderima“, piše dopisnica Panorame iz Moskve, Kristina Đulijano.

Kako prenosi "Russia-insider“, ona, između ostalih, citira rusku političku analitičarku Alenu Ledenevu sa Univerziteta u Londonu: „Medvedev će verovatno dati ostavku, možda ne odmah, ali čim se ekonomska situacija malo stabilizuje“.

Medvedev je prvobitno izgubio poverenje predsednika za vreme krize u Libiji 2011. godine, kada je intervencija Zapada dovela do svrgavanja Moamera Gadafija.

Ruski dokumentarni film o libijskoj krizi ga je otvoreno optužio za „izdaju“ zbog poslušnog povinovanja Zapadu pri rukovođenju krizom i tromog prihvatanja krize.

Među prvima koji su uperili prst u Medvedeva bili su Evgenij Primakov, bivši premijer i šef ruskih tajnih službi, kao i Vladimir Čamov, ruski ambasador u Libiji za vreme krize, koji je premešten zbog protivljenja svrgavanju Gadafija.Penzionisani general Leonid Ivašov rekao je u dokumentarcu: "Nažalost, ruski predsednici ne mogu biti gonjeni zbog izdaje“.

Putinov predsednički povratak je posebno pozdravljen za vreme sirijske krize 2013. godine. Da je Medvedev bio na njegovom mestu, još neka oblast pod ruskim uticajem bila bi „prodana“ Zapadu. Kako su SAD reagovale na to što je Rusija prestala da sarađuje sa Zapadom saznali smo prošle godine: organizovanjem prevrata odmah na ruskoj granici i pretvaranjem Ukrajine u neonacistički poligon za ubijanje. Postoje mnogi znaci da je Rusija prestala da veruje u dobru volju Zapada. Ofanziva koju si izveli pobunjenici u Maripolju u nedelju propraćena je Putinovim opisivanjem ukrajinske vojske kao „NATO legije čiji je cilj da obuzda Rusiju“.

Obzirom na teška vremena koja slede, prozapadnjački premijer prosto nije više pravi čovek za taj posao. Zapad je učinio sebi još jednu kontrauslugu.

Panorama takođe pominje „seriju skandala u vladi Medvedeva: afere u krevetu i korupcija bivšeg ministra Anatolija Serđukova, ali i muke ministra obrazovanja Dmitrija Livanova. Njegovo otpuštanje je zatražila čak i Akademija nauka“. Prema izvorima Panorame, „sam Medvedev je bio u bliskom odnosu sa Zapadom, a Zapad je tada uticao na Rusiju. To nije moguće sada kad je Putin na vlasti“.

Ko će preuzeti poziciju Medvedeva? Kruže razne glasine.

Kandidat o kojem se puno priča je Aleksej Kudrin, poluliberal i bivši zamenik premijera i ministra finansija.Prema drugim glasinama, glavni kandidat je Dmitrij Rogozin, trenutni zamenik premijera i ekstremista.

U opticaju je i Andrej Vorobjov, rođen 1970. godine, trenutni guverner bogatog Moskovskog regiona. Time ga je nedavno opisao kao zvezdu u usponu u Putinovoj partiji Ujedinjene Rusije.

Panorama navodi da će Medvedeva moguća ostavka biti obavljena „u Jeljcinovom stilu, pošto ljudi u Moskvi ne peru prljav veš u javnosti“.

(Webtribune)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track