(VIDEO) UŽIVO NOVE ŽRTVE: 16 civila poginulo u sve žešćim borbama u Donbasu
Foto: Reuters

Građanski rat u Ukrajini

(VIDEO) UŽIVO NOVE ŽRTVE: 16 civila poginulo u sve žešćim borbama u Donbasu

Planeta -
Ljudi su izginuli u okolini Debaljceva, Donjecka i Luganska

KIJEV - Najmanje 16 civila poginulo je u žestokim sukobima u istočnoj Ukrajini u proteklih 24 sata, saopštili su danas predstavnici vlade i proruskih snaga.

Petoro civila poginulo je u okolini grada Debaljcevo, šestoro u okolini Donjecka i petoro u regionu Luganska, prenosi agencija AFP. Najoštrije borbe se prethodnih dana odvijaju u okolini Debaljceva, gde proruske snage nastoje da opkole ukrajinske snage.

Broj poginulih povećava se sa eskalacijom sukoba na istoku Ukrajini.

13.30 - Oko 500 vojnika ukrajinskog plaćeničkog bataljona Ajdar pokušava da provali u zgradu Državnog tužilaštva u Kijevu i zahteva da predsednik Ukrajine Petar Porošenko, kao glavni komandant armije, ode na front u Donbas da vodi vojne operacije. Demonstranti traže da generali koji loše vode ofanzivu u Donbasu odgovaraju za to pred vojnim sudom.

11.50 - Jedan helikopter i jedan avion ukrajinske vojske oboreni su iznad istočne oblasti Donjecka, izjavio je danas komandant ministarstva odbrane samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR). Nije precizirano koji tip letelica je oboren, preneo je Međunarodni servis vesti Sputnjik. Komandant je dodao da je ukrajinska vojska, takođe, izgubila sedam tenkova i 163 pripadnika u protekla 24 sata, a da je ukupno 1.659 poginulo u proteklih 17 dana."Gubici među civilima se procenjuju na osam poginulih i 22 povređenih. DNR ima sedam poginulih, 20 povređenih", kazao je komandant.

http://www.youtube.com/watch?v=knMWlB4c_cY

10.40 - Milicija samoodbrane samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR, LNR) ne nameravaju dalje da idu u ofanzivu i spremni su da se zaustave na postojećoj liniji razgraničenja, saopštili su u zajedničkoj izjavi lideri DNR i LNR, Aleksandar Zaharčenko i Igor Plotnicki.

"Ne treba nam krv. Spremni smo da se zaustavimo, ali samo ovde gde se sada nalazimo", naveli su njih dvojica dodajući da su za "put mirnih pregovora".

Zaharčenko je precizirao najavu mobilizacije, navodeći da je u pitanju prijem dobrovoljaca, koji će prolaziti vojnu obuku i posle toga biti u rezervi do dobijanja rasporeda.

09.44 - 28 elitnih ukrajinskih vojnika, takozvanih kiborga, nestalo je na teritoriji aerodroma "Sergej Prokofjev" u Donjecku, izjavio je u intervjuu 24. kanalu portparol Generalštaba ukrajinske armije Vladislav Seljeznjev. Seljeznjev takođe kaže da je situacija na donjeckom aerodromu stabilnija jer su snage samoproglašene Donjecke Narodne Republike usmerile svoje napore na osvajanje Debaljceva. Ipak, iz pravca aerodroma vije se dim.

http://www.youtube.com/watch?v=UZDU9LW_z0I

09.10 - SAD veruju da su ekonomske sankcije najbolji način da se utiče na Rusiju povodom ukrajinske krize i da slanje oružja Ukrajini ne bi nužno rešilo problem, izjavio je danas zamenik savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Ben Rouds u intervjuu za CNN.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track