OTOPLJAVANJE: SAD i Kuba na drugoj rundi pregovora o normalizaciji odnosa
Foto: Reuters

Nov sastanak

OTOPLJAVANJE: SAD i Kuba na drugoj rundi pregovora o normalizaciji odnosa

Planeta -
Vašington se nada postizanju dogovora o ponovnom otvaranju ambasada do 10. i 11. aprila, za kada je zakazan samit regionalnih šefova država u Panami

VAŠINGTON - Kubanski i američki zvaničnici sastaju se danas Vašingtonu na drugoj rundi pregovora posvećenih ponovnom uspostavljanju i normalizaciji diplomatskih odnosa.

Jednodnevni pregovori, koje će voditi istaknute diplomate, nastavljaju se posle odluke koju su 17. decembra objavili predsednici SAD i Kube, Barak Obama i Raul Kastro sa ciljem normalizacije odnosa, uključujući i otvaranje ambasada u obe zemlje i razmenu zatvorenika, javila je agencija Rojters.

Dve zemlje nemaju diplomatske odnose od 1961. godine.

SAD se nadaju postizanju dogovora o ponovnom otvaranju ambasada do 10. i 11. aprila, za kada je zakazan samit regionalnih šefova država u Panami. Na tom samitu bi mogli da se sastanu Barak Obama i Raul Kastro, što bi bio njihov prvi susret posle istorijskog objavljivanja dogovora u decembru prošle godine.

Kuba vrši pritisak na SAD da je pre zvaničnog obnavljanja diplomatskih veza uklone sa liste zemalja koje sponzorišu terorizam, na koju je stavljena 1982. kada je pomagala komunističke pobune tokom Hladnog rata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track