POSVAĐALI SE JAPANCI: Vlada ljuta što je bivši premijer posetio Krim
Foto: Reuters

POSVAĐALI SE JAPANCI: Vlada ljuta što je bivši premijer posetio Krim

Planeta -
Jukio Hatojama hteo sam da čuje šta Krimljani misle o prisajedinjenju Rusiji i zaključio da je referendum bio ustavan

TOKIO - Japanska vlada je danas oštro kritikovala bivšeg premijera Jukija Hatojamu zbog njegove posete poluostrvu Krim, navodeći da je njegov potez u suprotnosti sa stavom zvaničnog Tokija povodom Ukrajine i nazvavši ga "izuzetno nesmotrenim".

Japanska vlada, veran saveznik SAD, ne odobrava to što je Rusija pripojila Krim i zabrinuta je da bi Hatojamina poseta čuvenom poluostrvu mogla da bude shvaćen kao gest podrške Moskvi, prenosi Rojters.

Hatojama je u Moskvi, pre nego što je u utorak otputovao na Krim, rekao da želi sam da se uveri šta građani tog poluostrva misle o priključivanju Rusiji, a kasnije je izjavio da je referendum o prisajedinjenju bio ustavan.

"Ruska aneksija Krima predstavlja kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine. Japan nikako ne odobrava takve pokušaje promene statusa kvo na silu", izjavio je glavni sekretar japanskog kabineta Jošihide Suga. "Vlada je od njega zatražila da još jednom razmisli o poseti Krimu, ali je on ipak otputovao tamo. Njegovo ponašanje je izuzetno nesmotreno za nekoga ko je obavljao funkciju premijera", istakao je Suga u obraćanju novinarima.

Hatojama, koji je funkciju japanskog premijera obavljao između septembra 2009. i juna 2010. godine, posetio je Krim samo dan pošto je aktuelni premijer Šinzo Abe na zajedničkoj konferenciji za štampu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel izjavio da ne treba tolerisati nikakve pokušaje promene statusa kvo u Ukrajini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track