NIKO NE ZNA GDE JE PUTIN: Predsednik nije viđen od 5. marta, šta se sprema u Kremlju?
Foto: AP

Kineski mediji upozoravaju

NIKO NE ZNA GDE JE PUTIN: Predsednik nije viđen od 5. marta, šta se sprema u Kremlju?

Planeta -
Ono što je činjenica jeste da se Vladimir Putin nije pojavio u javnosti još od 5. marta

Zbog čega se ruski predsednik Vladimir Putin ne pojavljuje u javnosti? Sumnje da se nešto čudno dešava i pretpostavke da je ruski predsednik bolestan postale su veće od kada je objavljeno da neće prisustvovati ni sastanku Federalne službe bezbednosti, javlja kineska agencija Sinhua.

Njegov portparol Dmitrij Peskov saopštio je da Putin, koji inače uvek predsedava ovim sastancima, ovoga puta neće doći.

Ono što je činjenica jeste da se Vladimir Putin nije pojavio u javnosti još od 5. marta.

Podsetimo, Peskov je nekoliko puta već negirao da je Putin bolestan posebno kada se saznalo da je naprasno otkazao put u Kazahstan.

"Susret u Astani je odložen", rekao je juče Dauren Abajev, savetnik i portparol kazahstanskog predsednika Nursultana Nazarbajeva.

Abajev nije rekao zbog čega je odložena poseta planirana za ovu nedelju između čelnika dve savezničke zemlje ni kada će se on dogoditi. Izvor u kazahstanskoj vladi rekao je nešto ranije da je poseta možda odložena zbog bolesti.

"Izgleda da se Putin razboleo", rekao je iz vor iz kazahstanske vlade koji je želeo da ostane anoniman.Odlaganje posete Kazahstanu nije posledica bolesti ruskoga predsednika Vladimira Putina, objavio je Kremlj.

Ruska agencija Interfax prenela je izjavu Putinova portparola Dmitrija Peskova koji je potvrdio odlaganje sastanka, ali i dodao: "Predsednik se dobro oseća".

Vašingotn post piše o tome da je u sredu zvanični Kremljin objavio fotografiju Putina koji se sastao sa jednim guvernerom Karelije. Ali je s druge strane lokalni veb sajt objavio da se Putin sa guvernerom sastao još 4. marta. Mediji javljau da Kremlj danima objavljuje vesti koje su bukvalno reciklirane.

Ovo se, kako navodi list, dešava u autoritarnim režimima. To se dogodilo i u Severnoj Koreji kada se Kim Džong Un pojavio u javnosti posle nekoliko nedelja odsustva.

"On je tada nastavio sve po starom, bez ikakvog realnog objašnjenja. Nemojte se iznenaditi ako se to dogodi i u Rusiji. Rusija nije Severna Koreja ali ima veoma personalizovan politički sistem. Malo stvari se dešava bez Putinovog odobrenja. Teško je i zamisliti kako bi zemlja reagovala i funckionisala da je on zaista bolestan", piše Vašington post.

List podseća da su tokom ere SSSR tri komunistička lidera iznenada umrla tokom mandata. Navode i primer Borisa Jeljcina koji je zbog narušenog zdravlja i velike sklonosti ka alkoholu umeo nenadano da odsustvuje.

"Putin naravno nije isto što i Jeljcin. Ali mnogi Rusi smatraju da bi država lagala u vezi sa zdravljem šefa Kremlja", zaključuje Vašington post.

(Xinhuanet/Washingtonpost/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track