(VIDEO) KINESKA ROBA: SAD zabrinute, Peking jeftinim oružjem destabilizuje svet?!
Foto: Rojters

Nije skupo al isto ubija

(VIDEO) KINESKA ROBA: SAD zabrinute, Peking jeftinim oružjem destabilizuje svet?!

Planeta -
Izvoznici kineskog oružja mogli bi da okončaju eru u kojoj je američka vojska mogla bez ikakvog otpora da interveniše u zemljama gde god to nađe za shodno, smatra američki magazin za međunarodnu politiku

Kineski napredni oružani sistemi pretrpavaju međunarodno tržište i u narednih deset godina izazvaće nestabilnost, piše magazin "Forin polisi". Magazin upozorava da će takvo oružje omogućiti zemljama sa malim vojnim budžetima da obezbede sisteme koji će znatno otežati SAD da vojno intervenišu bez većih gubitaka.

Magazin blizak Stejt departmentu ističe da je Peking prodao bespilotne letelice u Africi i Bliskom istoku 2011. i potpisao ugovore za prodaju tri fregate Alžiru 2012. godine.

Kako navodi magazin, najviše iznenađuje što je Turska izabrala kineske protivvazdušne raketne sisteme umesto američkih, ruskih i ponuda iz Evropske unije, koje su došle godinu dana kasnije.

Proteklih godina, Peking je pokušavao da sopstvenom proizvodnjom zadovolji potrebe svoje vojske, velikim ulaganjima u imitiranje stranih tehnologija u proizvodnji oružja i istraživanjima radi razvoja novih domaćih borbenih sistema.

Prema navodima izveštaja nezavisnog stokholmskog Instituta za mir, taj zaokret se pokazao uspešnim, jer je Kina postala treći izvoznik oružja, posle SAD i Rusije.

Kineski nevidljivi
Kineski nevidljivi

Iako kinesko oružje nije bolje od ruske ili američke alternative, ono je znatno jefinije i dovoljno je dobro, ističe uticajni američki magazin.

Forin polisi upozorava na "zabrinjavajuću činjenicu" da će zemlje kao Kina i Indija, koje su ranije mogle da priušte jedino polovno oružje iz hladnoratovske ere, uskoro biti u stanju da pribave sve od borbenih aviona i brodova do precizno navođenih raketa.

Izvoznici kineskog oružja mogli bi da okončaju eru u kojoj je američka vojska mogla bez ikakvog otpora da interveniše u zemljama gde god to nađe za shodno, smatra američki magazin za međunarodnu politiku.

Kako navodi Forin polisi, takvo oružje će omogućiti zemljama sa malim vojnim budžetima da obezbede sisteme koji će znatno otežati SAD da vojno intervenišu bez većih gubitaka.

Štaviše, jeftino kinesko i indijsko oružje "narušiće globalno tržište oružja", jer će opasti broj narudžbina za američko, rusko oružje i oružje proizvedno u zemljama EU.

Kako Forin polisi zaključuje da "Zapad mora da bude obazriv kome prodaje oružje", naročito silama u usponu, bez obzira na to koliko isplativo to bilo.

Pogledajte ovaj interesantni video o rastućoj vojnoj moći Kine

http://www.youtube.com/watch?v=_mZBBePnuxY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track