Nova baza vehabija u BiH
Foto: KURIR

Šire mrežu

Nova baza vehabija u BiH

Planeta -
Član Svetske asocijacije šefova policija Marko Nicović smatra da je strah od terorizma opravdan, jer vehabije imaju podršku Sarajeva

BANJA LUKA - Formiranje baze vehabija u selu Ošve, kod Maglaja, poslednji je alarm za bezbednosne agencije da preduzmu odgovarajuće mere na suzbijanju organizovanja radikalnih islamista u Bosni i Hercegovini, jer bi nova meta vehabija vrlo lako mogli biti civili, upozorili su danas stručnjaci, prenose banjalučke Nezavisne novine.

Nezavisne novine objavile su fotografije koje pokazuju da se u tom mestu pravi nova vehabijska baza, čime su potkrepljene sumnje koje su se pojavile pre godinu i po dana da se u Ovšu formira centar za obuku vehabija. Bezbednosni stručnjaci ističu da bi nova meta vehabija u BIH vrlo lako mogli biti nedužni civili."Indikator da se centar formira postojao je još pre godinu i po dana. Ugrožena je bezbednost, ali bezbednosne agencije dozvoljavaju ekstremnim organizacijama da se organizuju", izjavio je član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Domagoj Margetić.

Prema njegovim rečima, oni su spremni na izvođenje najsloženijih terorističkih akcija i sigurno je vreme za uzbunu. "Svi pokazatelji govore da bi sledeći ciljevi trebalo da budu civili, možda čak i Bošnjaci, kojim će biti poslata poruka - "Da li ste s nama ili protiv nas"", objašnjava Margetić. Član Svetske asocijacije šefova policija Marko Nicović takođe smatra da je strah opravdan, jer vehabije "imaju podršku Sarajeva"."Formiranje novih "kolonija" nije opasnost samo za BiH i region, već je problem cele Evrope", naglasio je on.

U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) rekli su da imaju informacije da su se u selu Ošve nastanili pripadnici vehabijskog pokreta i da prate njihove aktivnosti. Nezavisne novine su ranije pisale da su u Ovšu vehabije sa područja Maglaja organizovale akciju raščišćavanja ruševina i korova oko imanja koja su kupili i onih koja će kupiti, kako bi u tom selu formirali zajednicu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track