(VIDEO) URBANA GERILA: Evo kako je američki neprijatelj Br.1 dobio bistu u Bruklinu!
Foto: Printskrin

Zahvalni Edvardu Snoudenu

(VIDEO) URBANA GERILA: Evo kako je američki neprijatelj Br.1 dobio bistu u Bruklinu!

Planeta -
U najvećoj tajnosti svoj poduhvat su izveli u ranu zoru dok je grad još spavao.Snoudenova bista postavljena je kod spomenika u znak sećanja na 11.000 zatvorenika koji su stradali u zarobljeništvu Američkog rata za nezavisnost

BRUKLIN - Grupa umetnika želeći da izrazi svoj protest, protiv politike Vlade SAD, došla je na orginalnu ideju. Usred parka u Bruklinu, na ratni spomenik montirali su bistu američkog neprijatelja Br.1 Edvarda Snoudena.

U najvećoj tajnosti svoj poduhvat su izveli u ranu zoru dok je grad još spavao. A kako su to uradili pogledajte na ovom videu kojim su ovekovečili svoj podvig.

Snoudenova bista postavljena je kod spomenika u znak sećanja na 11.000 zatvorenika koji su stradali u zarobljeništvu Američkog rata za nezavisnost. Neimenovani umetnici naveli su u saopštenju da je to mesto izabrano namerno, kako bi Snouden bio smešten "u nastavak priče koja je počela na stvaranju te zemlje... stvorene na idealima življenja slobodnog života, a ne života pod kontrolom sopstvene vlade"

Snouden je u maju 2013. pobegao iz SAD u Hongkong, a nakon toga je obelodanio špijunske aktivnosti američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) za koju je nekada radio.

Tokom putovanja na Kubu, vlasti SAD su poništili njegov pasoš, pa je sleteo u Moskvu i tamo dobio privremeni azil, a zatim i boravišnu dozvolu u Rusiji. SAD traže njegovo izručenje.

Čuvari parka su bistu prvo prekrili plavom plastičnom ceradom, kako je prolaznici ne bi videli. U dnu biste postavljene u parku Fort Grin stajao je natpis "Snowden", koji su čuvari takođe prekrili. Pre no što su gipsanu bistu tešku 40 kilograma čuvari odneli, turisti su ipak uspeli da se pored nje slikaju.

http://www.youtube.com/watch?v=n7rAhEpft5g

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track