Najnovije vesti

DOŽIVOTNA ZBOG MASAKRA CIVILA U IRAKU: Osuđeni plaćenici iz Blekvotera

Vašington

DOŽIVOTNA ZBOG MASAKRA CIVILA U IRAKU: Osuđeni plaćenici iz Blekvotera

Planeta
S krajem suđenja zatvoren je slučaj zbog koga su Iračani bili besni i doprinosio je antiameričkim osećanjima širom sveta

VAŠINGTON - Bivši pripadnik privatne firme za obezbeđenje "Blekvoter" osuđen je na doživotni zatvor, a još trojica na po 30 godina, zbog masakra nenaoružanih iračkih civila u Bagdadu 2007. godine, čime je zatvoren slučaj zbog koga su Iračani bili besni i doprinosio je antiameričkim osećanjima širom sveta.

 

Četiri stražara "Blekvotera" otvorila su vatru iz mitraljeza i ispalili granate na Iračane, uključujući žene i decu na Nisur skveru u Bagdadu. Oni su bili u konvoju kamiona "Blekvotera" čiji je posao bio da raščiste put za prolazak američkih diplomata.

 

Nikolas Skaten je osuđen zbog ubistva vozača automobila, za koji su, kako su navodili na sudu, verovali da je imao bombu.

 

Pol Slout iz Teksasa, Evan Liberti iz Nju Hempšira i Dastin Herd iz Tenesija, osuđeni su na po 30 godina zatvora. 
Federalni tužilac je akciju obezbeđenja nazvao užasnom i zahtevao duže kazne. 
Majka ubijenog devetogodišnjeg dečaka je u ponedeljak u sudnici podigla njegovu sliku i sa suzama u očima pitala "Zašto ste mi momci to uradili, zašto ste ubili mog sina"?

 

Svi osuđeni su poricali zločin, a njihovi advokati najavili da će uložiti žalbe. 
Preduzeće "Blekvoter" iz Severne Karoline je prodato i nekoliko puta je menjalo ime posle incidenta. Sada se zove "Akademi" i sedište mu je u severnoj Virdžiniji.
Teški incident je izazvao debatu oko angažovanja privatnih firmi za obezbeđenje koje rade za vladu SAD u ratnim zonama, prenosi Rojters.

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...