Najnovije vesti

AL BAGDADI OPET PREŽIVEO: Vođa ISIL teško ranjen u vazdušnom napadu, zato ga nigde nema
Foto: AP

I đavo čuva svoje

AL BAGDADI OPET PREŽIVEO: Vođa ISIL teško ranjen u vazdušnom napadu, zato ga nigde nema

Planeta
Njegovi ljudi mislili su da neće preživeti i već su planirali da imenuju novog vođu, ali Abu Bakr al Bagdadi se opet volšebno oporavio

BEJRUT - Vođa Islamske države Abu Bakr al Bagdadi teško je ranjen u vazdušnom napadu na zapadu Iraka, zbog čega ne rukovodi tom organizacijom na svakodnevnoj bazi, izjavio je jedan izvor za britanski list Gardijan (The Guardian).

 

Izvor u Iraku s vezama s terorističkom organizacijom rekao je da je Bagdadi zadobio teške povrede u martu u vazdušnom napadu međunarodnih snaga predvođenih SAD. Bagdadiju je isprva bio ugrožen život, ali je polako počeo da se oporavalja zbog čega je prepustio svakodnevno rukovođenje operacijama ISIL, rekao je izvor.

 

Zbog njegovog ranjavanja je organizovan hitan sastanak vođstva ISIL, koje je isprva verovalo da će umreti i planiralo da imenuje novog vođu.

 

Dvojica zvaničnika - zapadni diplomata i savetnik u iračkoj vladi -potvrdili su da se napad dogodio 18. marta blizu granice sa Sirijom. Diplomata je rekao da je meta vazdušnog bila kolona od tri vozila s ciljem da se napadne vođstvo ISIL, kao i da se veruje da su ubijena tri čoveka, mada se u to vreme nije znalo da je Bagdadi bio u nekom od tih vozila.

 

Savetnik u iračkoj vladi Hišam al Hašimi rekao je da je Bagdadi ranjen u oblasti El Badž, na oko 320 kilometara od Mosula, uporišta Islamske države. Bagdadi je i pre veći deo vremena provodio u El Badžu, sunitskoj oblasti koja je dugo bila van kontrole američkih snaga i utočište za džihadiste.

 

Bagdadi je već jednom bio meta kada su u decembru američki avioni napali dva vozila kod Mosula. Tada je ubijen njegov bliski saradnik, dok je Bagdadi bio u drugom vozilu koje nije bilo pogođeno. U novembru i decembru su se pojavile spekulacije da je Bagdadi ranjen, ali to nije bilo potvrđeno.

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...